Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Belgien inför kontroller vid gränsen mot Frankrike

Återinförandet av gränskontroller ”handlar ytterst om att upprätthålla ordningen”, säger belgiske inrikesministern Jan Jambon.
Återinförandet av gränskontroller ”handlar ytterst om att upprätthålla ordningen”, säger belgiske inrikesministern Jan Jambon. Foto: Virginia Mayo / AP

Belgien inför kontroller vid landets gräns mot Frankrike, efter det att franska myndigheter beslutat stänga ett läger intill Calais där migranter som försöker ta sig över till Storbritannien uppehåller sig. Belgiska myndigheter befarar att Belgien kan bli ett transitland för dessa migranter, när fransmännen skärper kontrollen i Calaisområdet.

Återinförande av gränskontroller står i strid med Schengenkonventionen om öppna gränser mellan de länder i unionen som valt att ansluta sig, skriver nyhetsbyrån Reuters. EU-landet Storbritannien står utanför Schengen.

Mellan 250 och 290 poliser sätts in för att upprätta kontrollerna, som koncentreras till den kustnära regionen. Belgiska hamnstaden Zeebrugge bedöms vara ett potentiellt mål för flyktingar som vill ta sig till Storbritannien.

Införandet av gränskontroller ska ses som en tillfällig åtgärd, enligt belgiske inrikesministern Jan Jambon.

– Vi har informerat EU-kommissionen om att vi temporärt frångår Schengenregelverket. Vi kommer att införa gränskontrollerna vid skilda strategiska platser, passager som enligt polisen används av smugglare, säger Jan Jambon till nyhetsbyrån AFP.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.