Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Belgien kan bli först ut att förbjuda slöja

Fängelse eller böter som straff för att bära heltäckande slöja på allmän plats kan bli verklighet i Belgien. På torsdagen röstar parlamentet om det kontroversiella lagförslaget som förväntas gå igenom med stor majoritet, och kan öppna för liknande förbud i andra europeiska länder.

Om det omdebatterade lagförslaget går igenom blir Belgien första europeiska land med ett förbud av denna sort. Förespråkare menar att lagen motiveras av säkerhetsaspekter och moral.

– Vi tycker att alla människor på allmänna platser ska visa sitt ansikte. Vi måste försvara våra värderingar i frågan om frihet och kvinnans självständighet, säger Denis Ducarme, medlem i det liberala partiet Reformrörelsen, enligt amerikanska CNN.

Lagförslaget innebär ett förbud mot att bära burka och niqab på gator och torg i Belgien och kan föranleda böter på 15-25 euro eller fängelse en till sju dagar. Sedan tidigare är det förbjudet att bära burka i vissa städer i Belgien. Några kvinnor har dömts till böter för att ha brutit förbudet, men ingen straffavgift har ännu betalats.

Denis Ducarme menar att det inte är religionen islam som kräver av kvinnan att bära slöja.

– Majoriteten av muslimer i Belgien och Europa accepterar inte burka eller niqab. Det är bara tio procent som är radikala, säger han och pekar på trender från Pakistan och Afghanistan som uppmuntrar heltäckande slöja.

Han menar också att det inte är intolerant att införa ett förbud utan att det är den muslimska rörelsen som är inskränkt och farlig. Denis Ducarme och andra förespråkare för lagförslaget i Belgien vill även införa andra förbud mot muslimska symboler.

Abdullah Bastin, en muslimsk politisk ledare i Belgien varnar för att lagen kan få motsatt effekt. I Belgien finns runt 281.000 muslimer, vilket utgör ungefär tre procent av befolkningen. Uppskattningsvis bär mellan 300-400 kvinnor niqab och burka, lagen kan ge att tusentals kvinnor kommer att bära heltäckande slöja bara för att visa sin ståndpunkt, menar Abdullah Bastin. Han tycker inte att lagen är designad att skydda kvinnor rättigheter utan beskriver den som ett kolonialistiskt uttryck.

Förslaget väntas gå igenom utan problem i parlamentet. Regeringen och oppositionen är enig i frågan, som också fick enhälligt stöd tidigare i år från inrikesutskottet. Flera muslimska organisationer planerar redan att överklaga till Europadomstolen för mänskliga rättigheter.

Debatten har tidigare lyfts i flera andra europeiska länder, men ingenstans har man kommit så långt som Belgien. Den danska regeringen har länge diskuterat att införa ett förbud mot burkor och heltäckande slöjor. Nyligen sade den danske statsministern Lars Lökke Rasmussen att han ville ”rycka burkan av kvinnorna”.

Men man ändrade sedan sitt förslag till att det inte ska vara möjligt att bära kläder som döljer ansiktet när man vittnar i domstol och att den som tvingar någon att bära burka eller niqab kan få fängelse i upp till fyra år.

Frankrikes president Nicolas Sarkozy vill ha ett förbud mot heltäckande slöjor så snart som möjligt. Han har sagt att den franska regeringen ska ta upp frågan under maj. Även turister kommer att förbjudas att använda ansiktsslöja om det franska förslaget om nikabförbud går igenom.

Frankrike har varje år hundratusentals besökare från Mellanöstern, enligt uppskattningar från turistdepartementet, och beslöjade kvinnor är en vanlig syn på Paris luxuösa shoppinggator. Kvinnor som bryter mot förbudet ska få böter utfärdade på plats men inte kläs av på platsen.

Norska Arbeiderpartiets talesperson i invandringsfrågor, Lise Christoffersen, vill ha ett förbud mot burka i Norge. Hon betonar dock i en intervju att det är hennes personliga åsikt, och att frågan om burkaförbud inte har diskuterats inom Arbeiderpartiet. Flera andra partier i Norge har tagit ställning emot ett förbud till exempel Senterpartiet, Sosialistisk Venstreparti och Høyre.

Statsminister Fredrik Reinfeldt har sagt att han inte vill lagstifta mot burka. I en utfrågning i radions P1 av Reinfeldt och S-ledaren Mona Sahlin diskuterades ett burkaförbud med anledning av det franska förslaget om förbud. Både Sahlin och Reinfeldt uttryckte ett klart nej, även om statsminister Reinfeldt uttryckte sig försiktigare.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.