Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Belgisk terrorist bodde i Sverige

Den algeriske terrorist som sköts till döds av polis i Belgien på tisdagen bodde under en tid i Sverige. Det visar dokument som Sky News kommit över.

Det var på tisdagen som belgisk polis gick in i en lägenhet i Forest, en förort till Belgiens huvudstad Bryssel, på tisdagen – som man trodde var tom. Varken el eller vatten hade varit påslaget sedan en längre tid.

Men polismännen möttes av en skur av kulor och fyra av poliserna skadades varav en svårt. Medan två av männen i lägenheten lyckades fly stannade 35-årige Mohamed Belkaid, som var algerisk medborgare som uppehöll sig illegalt i Belgien, kvar och fortsatte beskjuta poliserna innan en krypskytt lyckades döda honom.

Enligt Sky News ska mannens namn ha återfunnits bland de 22.000 personer som läcktes till tevekanalen av en avhoppad IS-medlem för några veckor sedan.

Där framgår det att Mohamed Belkaid bott i Sverige där han också var gift. Belkaid lämnade sannolikt Sverige under våren 2014 för att sedan resa vidare till Spanien in i Tyskland och via Frankrike och Turkiet till Tel Abyad i nordligaste Syrien dit han kom den 19 april 2014.

I dokumentet som Sky News fått tillgång till står att mannen valt som sin ”uppgift” att bli självmordsbombare.

Mohamed Belkaid är fortfarande folkbokförd i Stockholmsområdet. Den person som i dag bor i 35-åringens lägenhet säger till DN att han själv flyttade in på hösten 2014, då hade lägenheten stått tom i cirka ett halvår.

– Han (Mohamed Belkaid) måste vara den tidigare hyresgästen i lägenheten, säger mannen till DN.

Belkaid har dömts vid flera tillfällen för brott i Sverige. 2009 dömdes han till fängelse i två månader för brukande av falsk urkund. I mars 2011 fick han fängelse i tre månader för stöld. I maj samma år dömdes han på nytt för stöld till tre månaders fängelse. Den 18 februari 2013 fick han en månads fängelse för ytterligare en stöld, samtidigt som den villkorligt medgivna frihet han haft förverkades.

I maj 2013 är den senaste gången han dömts i Sverige. Då fick han böter för brott mot knivlagen, men friades i samma dom från ytterligare en anklagelse om stöld; för att ha tagit en plånbok som tillhörde en annan man på restaurangen på Ikea i Barkarby.

35-åringen har haft suppleantpost i ett företag som gått i konkurs och har fortfarande en suppleantpost i ett byggbolag i Mellansverige.

Svenska säkerhetspolisen vill inte kommentera om man kände till Mohamed Belkaid:

– Jag kan inte säga vilken information som vi kan ha fört vidare till de belgiska myndigheterna, säger Mark Vadasz, kommunikationschef på Säpo till DN.

De två övriga två som befann sig i lägenheten i Belgien lyckades fly från polisen.

– Jag skulle inte bli förvånad om vi under de närmaste dagarna kommer att få se en serie tillslag i Frankrike, Belgien, Nederländerna, Tyskland och Österrike, säger Claude Moniquet till den belgiska nyhetsbyrån Belga.

Claude Moniquet var tidigare verksam inom den franska underrättelsetjänsten och är i dag chef för European Strategic Intelligence and Security Center.

Enligt Moniquet planerade den nu döde mannen och hans kolleger en attack mot någon europeisk stad. Attackerna mot IS i Irak och Syrien gör enligt Moniquet att terrororganisationen nu satsar på att slå till på andra platser i världen.

– Om polisen kan säkra DNA-spår eller uppgifter ur datorn så kan det ge oss information om andra celler i Europa, identiteten på andra terrorister och var de befinner sig, säger Moniquet.

De två män som lyckades fly jagas nu av polisen:

– Det rör sig om personer som skjuter först och frågar sedan.

Läs mer. Terrorjakt i Belgien
  • Misstänkt gärningsman dödad i terrorjakt i Belgien
    Fyra poliser skadades när skottlossning bröt ut på tisdagseftermiddagen vid ett tillslag mot misstänkta terrorister i Bryssel. En misstänkt gärningsman dödades under den omfattande insats som belgisk polis drog igång efter beskjutningen man utsattes för på eftermiddagen.
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.