Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-12-12 09:34

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/benadad-forskare-jag-sa-vad-de-ville-hora/

Världen

Benådad forskare: ”Jag sa vad de ville höra”

Den brittiska akademikern Matthew Hedges, som satt fängslad i Förenade arabemiraten för spionage, uppger att han utsattes för ”psykologisk tortyr” i fängelset, rapporterar BBC.

Agnes Laurell
Rätta artikel

Matthew Hedges berättar i en intervju med BBC-programmet Today om sina erfarenheter under de nästan sju månader han satt fängslad i Förenade arabemiraten.

– Jag hade handfängsel och ögonbindel. Jag behövde stå hela dagar i fotbojor, säger Matthew Hedges i radioprogrammet.

Hedges beskriver sin cell som ”ensam och isolerande” och berättar att han regelbundet fick panikattacker samt att han under nätterna drömde att han hängde sig i cellen.

– Jag tilläts inte göra något för att distrahera mig. Min mentala hälsa förföll, säger han enligt BBC.

Enligt Matthew Hedges utsattes han för stort psykologisk påfrestning under förhören, något som gjorde att han erkände brott.

– Jag fick panik och sa att jag var kapten inom MI6. Jag sa vad de vill höra, säger han.

Det var i maj som Matthew Hedges greps på Dubais flygplats och i slutet av november dömdes han till livstids fängelse för spionage. Bara dagar efter domen benådades den brittiske forskaren av Förenade arabemiratens president Khalifa bin Zayed Al-Nahyan.

Kort innan benådningen visade en talesperson för regeringen upp ett videoklipp där Matthew Hedges erkänner att han arbetat för den brittiska underrättelsetjänsten MI6. Anklagelser som har förnekats av både Hedges familj och det universitet där han arbetar.

Läs mer: Benådad forskare tillbaka på brittisk mark

Läs mer: Brittisk forskare dömd för spioneri