Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Benådning av livstidsdömd president väcker vrede

Protesterna mot benådningen av den före detta presidenten Alberto Fujimori har väckt starka protester.
Protesterna mot benådningen av den före detta presidenten Alberto Fujimori har väckt starka protester. Other: Juan Vita

RIO DE JANEIRO. Benådningen av den före detta presidenten Alberto Fujimori väcker vrede i Peru. Trots att han dömts till fängelse i 25 år för allvarliga brott mot mänskligheten har den nuvarande presidenten benådat honom för att själv slippa bli avsatt.

– Just under julen blir vi överraskade med ett knivhugg i ryggen som benådar landets största politiska bov, säger den peruanska statsvetaren Vanina Montalvo.

Hon menar att den sittande presidenten Pedro Pablo Kuczynski benådade Fujimori endast för att klara sig undan den misstroendeomröstning i parlamentet som annars skulle avsatt honom på grund av korruptionsanklagelser.

– Det är helt sjukt att 20 år efter ska Fujimoris offer åter behöva kräva rättvisa, säger statsvetaren till media.

Den sittande presidenten Pedro Pablo Kuczynski.
Den sittande presidenten Pedro Pablo Kuczynski. Foto: Ernesto Benavides

Den politiska skandalen i Peru inleddes för några veckor sedan när det visade sig att den sittande högerpresidenten Pedro Pablo Kuczynski tagit emot 40 miljoner kronor i mutor av det brasilianska byggbolaget Odebrecht under sin tid som finansminister i början av 2000-talet. Kuczynski nekade först och försvarade sig sedan med att pengarna var till hans privata konsultbolag som hjälpte Odebrecht vinna byggkontrakt i Peru. Men i och med att han inte hade deklarerat inkomsten såg de flesta det som en muta och över två tredjedelar av parlamentet tänkte rösta bort honom.

I sista sekund dök Alberto Fujimoris son, Kenji Fujimori, upp med ett förslag. Om presidenten valde att benåda hans far skulle Kenji Fujimori, som också är politiker, se till att hans politiska allierade i parlamentet lade ned sina röster. Under lilla julafton räddade överenskommelsen Kuczynski kvar vid makten, men öppnade dagen efter upp det sår från diktaturåren då det stod klart att det politiska priset var en benådning av den 79-årige Alberto Fujimori.

– Det var mitt livs svåraste beslut, säger Pedro Pablo Kuczynski.

Benådningen av den livstidsdömde före detta presidenten Alberto Fujimori väcker vrede i Peru.
Benådningen av den livstidsdömde före detta presidenten Alberto Fujimori väcker vrede i Peru. Foto: Martin Mejia

Frigivningen fick hundratals anhöriga till Fujimoris dödsoffer att protestera i huvudstaden Lima under juldagen. De bar plakat med bilder på sina anhöriga som avrättades under konflikten på 1990-talet då Fujimori lät bilda en dödspatrull som fick fria händer att mörda studenter och lärare på universiteten som kritiserade hans politik. Fujimoris tanke var att avrätta, tortera och kidnappa vänsteranhängare och på så sätt strypa all hjälp till den maoistiska gerillan Sendero Luminoso. Offensiven varade i flera år och kostade tusentals människor livet. Alberto Fujimori lät också tvångssterilisera upp mot 300 000 kvinnor från urfolken.

Från sjukhussängen, där Alberto Fujimori nu vilar ut efter att ha släppts från fängelset, har han spelat in en video där han tackar presidenten för sin frigivning.

– Det är med en enorm glädje som jag mottagit nyheten om min benådning av humanitära skäl, sa Alberto Fujimori som suttit fängslad i tio år i Perus säkerhetsfängelse.

I videon läser den före detta presidenten innantill ur ett brev som antagligen skrivits tillsammans med den sittande presidentens stab. I brevet säger Fujimori att han är medveten om vad han gjorde under sin 10-åriga regeringstid och att han ber alla sina landsmän som han sviket om förlåtelse. Flera av ministrarna i Kuczyniskis regering har sagt upp sig i kritik mot den kontroversiella benådningen och landet står nu inför sin största politiska kris på länge.

 

Fakta.Alberto Fujimori

Alberto Fujimori är son till två japanska invandrare som kom till Peru under 1930-talet. Han studerade fysik i Frankrike och matematik i USA och blev senare rektor för det universitet som han hade inlett sin akademiska karriär på i Peru. 

Innan han gav sig in i politiken var han värd för tv-programmet »Concertando«. I presidentvalet 1990 ställdes han mot författaren, och senare Nobelpristagaren i litteratur, Mario Vargas Llosa, och vann med 56 procent av rösterna. Efter det styrde han Peru med järnhand i ett decennium och gjorde sig skyldig till korruption och allvarliga brott mot mänskligheten.

 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.