Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-04-19 02:46

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/benny-gantz-en-officer-och-en-gentleman-som-kan-hota-benjamin-netanyahu-i-israels-parlamentsval/

Världen

Benny Gantz – en officer och en gentleman som kan hota Benjamin Netanyahu i Israels parlamentsval

00:55. I dag är det parlamentsval i Israel. Kampen står mellan Benjamin Netanyahu och Benny Ganz. DN besökte två vallokaler i Tel Aviv.

Den förre arméchefen Benny Gantz som leder mittenorienterade valalliansen ”Blåvitt” är premiärminister Benjamin Netanyahus svåraste motståndare i tisdagens val. 

Men vem är 59-åringen som en gång hyllades av högerledaren men som nu utmålas som en vek vänsterkandidat? 

DN reste till hans hemby Kfar Ahim i hjärtat av Israel.

Rätta artikel

Det lilla samhället Kfar Ahim ligger sex mil söder om Tel Aviv och precis vid en avfart från motorväg nummer 3. Byn är djupt rotad i israelisk historia. Den är uppbyggd kring en moshav. Ett slags jordbrukskooperativ som stödjer sig på samma idé som kibbutzerna, men utan det utpräglade kollektiva samägandet.

Här föddes Benny Gantz i juni 1959 som nummer tre i en syskonskara av fyra. Liksom övriga vuxna invånare i Kfar Ahim var hans föräldrar, Nachum och Malka, överlevare från Förintelsen.

– Mamma föddes i Ungern och befriades från koncentrationslägret Bergen-Belsen i andra världskrigets slut. Hon tillbringade ett och ett halvt år i Sverige innan hon bestämde sig för att åka med en båt till (dåvarande) Palestina. När båten angjorde Italien träffade hon pappa.

Den som berättar släkthistorien för DN är Ilana Yogiv, Benny Gantz sex år yngre syster. Ilana Yogiv bor fortfarande kvar i Kfar Ahim där hon tillsammans med sin familj tillverkar högklassig olivolja.

Ilana Yogiv har undvikit massmedierna inför valet men gör ett undantag för DN när hon får höra att vi är från Sverige, ”landet som räddade livet på min mamma”. Hon bjuder på klimpsoppa och kaffe i sitt kök och plockar ivrigt fram gamla bilder ur familjealbumet. Samtalet störs ibland av lågtflygande stridsplan från den närbelägna flygflottiljen.

Ilana Yogiv med ett foto på sina, och Benny Gantz, föräldrar. Foto: Mehdi Chebil

Nachum Gantz kom från enkla förhållanden i ungerska Transsylvanien men blev ganska snabbt en framstående man i Israel. Han sågs som en centralfigur inom moshavrörelsen, var aktiv inom Arbetarpartiet och blev så småningom diplomat inom jordbruksfrågor.

Lillasyster Ilana berättar att det var deras far som drev på för att Benny skulle göra militär karriär:

– När Benny var gammal nog tog pappa ut honom på baksidan av huset och de hade ett långt samtal. Pappa sade: ”Du vet vad vi gått igenom. Om vi ska kunna fortsätta existera måste vi ha skydd och säkerhet. Jag vet att du kan hjälpa till med det”.

Det är ingen tvekan om att Benny Gantz lyssnade noga på de faderliga uppmaningarna. Efter att ha gjort värnplikten som fallskärmsjägare började han en militär karriär som hastigt ledde honom uppåt i rullorna, ända till generals grad.

Benny Gantz har varit befälhavare på olika nivåer i sex av Israels krig och militäroperationer, inklusive de två senaste krigen i Gaza. 

Samtidigt har Gantz utnyttjat arméns erbjudanden om förkovran och skaffat sig akademiska examina i historia och statskunskap. Mellan 2005 och 2009 var han Israels militärattaché i Washington DC och år 2011 utnämndes han av Benjamin Netanyahu till militär överbefälhavare över Israels krigsmakt.

Vid det tillfället prisade premiärminister Netanyahu Benny Gantz ”dynamik, kunnighet och erfarenhet av militära operationer”.

I dag, när Benny Gantz och hans valallians Kahol Lavan, ”Blåvitt”, inte bara nafsar Netanyahus Likudparti i hälarna, utan också i vissa opinionsmätningar framstår som största parti, är Benjamin Netanyahu inte lika välvillig längre.

Succén i opinionsmätningarna är desto mer remarkabel med tanke på att partiet inte ens har ett halvår på nacken

Succén i opinionsmätningarna – enligt de senaste prognoserna blir ”Blåvitt” större än Likud – är desto mer remarkabel med tanke på att partiet inte ens har ett halvår på nacken.

Det var strax före nyårshelgen som Benny Gantz annonserade att han bildar en ny politisk rörelse, Hosen L'Yisrael (”Styrka för Israel”). För mindre än två månader sedan gick Hosen L'Yiseral ihop med mittenpartiet Yesh Atid och bildade oppositionsfronten Blåvitt.

I valrörelsen har Netanyahu framför allt riktat in sig på sin medtävlares bristande rutin på den internationella arenan. Netanyahu har också gjort ett stort nummer av att Benny Gantz mobiltelefon, enligt uppgifter som läckt ut från den interna säkerhetstjänsten Shabak, ska ha hackats av ”främmande makt” (läs: Iran). 

Intrånget kan göra Gantz känslig för utpressning, menar hans motståndare. 

– Om han (Gantz) inte kan hålla reda på sin mobiltelefon, hur ska han då kunna sköta Israels utrikespolitik, var Benjamin Netanyahus kommentar.

Men Netanyahus läger har ändå, trots intensiva ansträngningar, misslyckats med att koppla Benny Gantz till någon riktigt smaskig skandal. Det lilla som kommit fram står i skuggan av Benjamin Netanyahus korruptionsexcesser. 

Men den som tittar närmare på vad Benny Gantz säger om Israels utrikespolitik, framför allt förhållandet med palestinierna, hittar egentligen inte mycket som skiljer hans uppfattning från Netanyahus Likudparti. 

Gantz ger inga signaler om att vilja förhandla om en palestinsk stat. Han är för att Israel har fortsatt kontroll över Västbanken och behåller greppet om Jerusalem, även de delar som ockuperats.

Valalliansen ”Blåvitt” brukar beskrivas som ”centristiskt” men mätt med en svensk skala ligger det snarare till höger. Något som understryks av bombastiska kampanjfilmer där Benny Gantz profileras som en hårding som bombat Gaza ”tillbaka till stenåldern”. I valpropagandan framhålls också antalet palestinska ”terrorister” som dödades under Gantz befäl i det senaste Gazakriget, sommaren 2014 – det var 1.364 stycken.

– Benny är tuff men han är ingen skrythals, säger vaktmästaren Moshe Goldberger som DN träffar utanför den kommunala samlingshallen i Kfar Ahim. Goldbergers uppgift är att ställa fram de stora blåa valurnor som ska användas i tisdagens val.

Goldberger talar hellre om Benny Gantz idealism och ledaregenskaper än om hans krigsbravader. Vaktmästaren beskriver sin gamle vän (”vi har känt varandra hela livet”) som en officer och en gentleman.

Moshe Goldberger. Foto: Mehdi Chebil

– Det är så mycket smutskastning och skandaler i israelisk politik just nu. Benny vill spela med öppna kort. Därför tror jag att han kommer att locka väljare, trots att han är nykomling i politiken, säger Goldberger.

Ja, kanske finns svaret på Benny Gantz politiska succé här ute i Kfar Ahim, ”Brödernas by”. Det är i alla fall vad hans syster Ilana tror.

– Jag vill inte tala illa om Benjamin Netanyahu. Men jag kan säga att min bror, trots sina stora framgångar, alltid behandlat alla människor lika. Vi kommer från enkla förhållanden och har jobbat hårt. Vi tror på de israeliska institutionerna.

Och så berättar hon mer om banden mellan hennes hemby och Sverige – en historia som vi för övrigt får höra flera gånger, i olika tappningar, den dag vi tillbringar i Kfar Ahim.

– Strax efter att byn grundades 1948–1949 fick vi hjälp från Sverige som var helt ovärderlig. De såg till att vi kunde bygga över 70 hus här. Och det fantastiska är att alla hus står kvar trots att de är nästan 70 år gamla. Jag är själv uppvuxen i ett ”svenskhus”, säger Ilana Gantz och visar oss entusiastiskt annexet till familjens stora enplansvilla.

Ilana Yogiv utanför sitt ”svenskhus”. Foto: Mehdi Chebil

Litet grävande i arkiven ger en bakgrund till historien: organisationen Flyktinghjälp till Israel, där bland andra den socialdemokratiske riksdagsmannen Carl Albert Andersson var drivande, samlade åren efter kriget in stora summor från fackförenings- och arbetsgivarrörelsen. Det räckte till 72 monteringsfärdiga trähus som skeppades till Kfar Ahim.

Men som så ofta i den här regionen har historien två sidor. Den palestinska byn Qastina låg tidigare där Kfar Ahim etablerade sig. Deras invånare fördrevs. En påminnelse om vad Benny Gantz har att hantera om han vinner tisdagens val och kan bilda regering.