Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-18 11:44

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/benny-gantz-personifierar-nagot-israeliska-valjare-langtar-efter/

Världen

Benny Gantz personifierar något israeliska väljare längtar efter

Foto: Guoyu/TT

Utan politisk erfarenhet har den tidigare överbefälhavaren Benny Gantz gjort sitt liberala Blåvitt till Israels största parti.

Få trodde att den medieskygge generalen skulle ha en chans mot slipade Benjamin Netanyahu. Men framgången verkar bottna just i intrycket av Gantz som en vanlig hygglig människa som inte kan några tjuvknep, skriver DN:s Nathan Shachar.

När förre överbefälhavaren Benny Gantz strax före det israeliska valet i april utnämndes till ledare för den hastigt hoprafsade oppositionsfronten ”Blåvitt” – så ruskade kännarna på huvudet. Hur skulle denne sävlige, tystlåtne och medieskygge figur kunna hävda sig mot premiärminister Benjamin Netanyahu, den slugaste, mest aggressive och mest rutinerade av politiker? Det liknade att skicka en späd amatörboxare i ringen mot Mike Tyson eller Muhammad Ali.

Blåvitt skapades av fyra celebriteter: förutom Gantz två andra överbefälhavare, Moshe Yaalon och Gabi Ashkenazi, samt förre stjärnjournalisten Yair Lapid, som gav sig in i politiken redan 2013. Alla dessa har mål i mun, och kan hävda sig någorlunda mot Netanyahu.

Så varför valde de Gantz? Därför att de sonderat terrängen och förstått att han personifierar något israeliska väljare längtar efter som efter frisk luft: En vanlig hygglig människa som inte solkat ned sig i politikens gyttjebad, som inte kan några tjuvknep, och inte lärt sig hur man ljuger i direktsändning.

Netanyahu gick lös på honom som terrier på en trasdocka. Officerare som berättade om Gantz militära fel och brister letades fram; andra frivilliga berättade om Gantz hjälplöshet när han en tid var anställd i ett privat företag. En amerikansk kvinna, som inte hörts av sen dess, anklagade Gantz för att ha trakasserat henne för 40 år sedan. I sin frenesi bröt Netanyahu flera israeliska tabun. Underrättelsetjänsten Mossad upptäckte att någon, sannolikt Iran, tagit sig in i Gantz mobiltelefon. I stället för att hålla detta för sig själv och låta experterna arbeta i det tysta läckte han detta till pressen och varnade allmänheten för att rösta på Gantz, eftersom denne var utlämnad åt fiendens godtycke. 

Foto: Menahem Kahana/AFP

Om Gantz varit litet kvickare i vändningarna hade han kunnat vända situationen till sin fördel och ställt frågan: Om Israels förre ÖB hackats av Iran, skall då inte premiärministern ta hans parti, i stället för att jubla och göra politik av malören?

Så bedömde också de flesta väljare händelsen. Trots alla sina felsägningar och trots bombardemanget av elakheter från Netanyahus Likud steg Blåvitt i mätningarna. Valet i april resulterade i ett smärre mirakel, Blåvitt fick 35 mandat, lika många som Likud. Men det stod klart att Netanyahu, stödd av sina satellitpartier, var den som skulle få i uppdrag att bilda regering. Stilenligt nog missuppfattade Gantz situationen och höll ett grandiost segertal, med detaljerade beskrivningar av sitt regeringsprogram, en fadäs han fått äta upp oräkneliga gånger sedan dess.

Netanyahu, mot alla odds, misslyckades bilda regering, och under valkampanjen inför förra tisdagens omval fick Gantz lika hårda bandage av Netanyahu: han skulle upprätta en koalition tillsammans Israels araber, upprätta en palestinsk stat, dela Jerusalem med flera påstådda olyckor. Men valresultatet gav klart besked: Netanyahu fick ingen avkastning på sina försök att förlöjliga och demonisera Gantz. Likud förlorade över hundratusen väljare och fyra av sina mandat. Gantz förlorade två mandat men fick många fler väljare än i april.  

Det som hände i tisdags, Gantz framryckning och Netanyahus svidande förlust, räknat i antal väljare, är inte olikt det som hände i Sverige 1976, då den politiske virtuosen Olof Palme under valkampanjen överglänste den långsammare och mindre briljante Torbjörn Fälldin. Bägge gångerna föredrog väljarna vad de uppfattade som den mer rättframme och mindre politiske politikern. 

Tre av de fyra partier som ingår i de arabiska partiernas gemensamma front vill rekommendera presidenten att utse Gantz till regeringsbildare. Intensiva manglingar pågår i skrivande stund. Om han får arabernas stöd är uppdraget Gantz.