Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-23 23:17

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/bensinbomber-vid-nya-protester-i-tirana-i-albanien/

Världen

Bensinbomber vid nya protester i Albanien

Albansk polis försöker släcka lågorna efter en bensinbomb. Foto: Gent Shkullaku/AFP

Bensinbomber kastades mot premiärministerns högkvarter i Albaniens huvudstad Tirana vid nya protester mot landets regering på lördagen.

Demonstranterna kräver nyval och ett ”europeiskt Albanien”.

Rätta artikel

I den stora folkmassan som samlats för att kräva att premiärminister Edi Rama utlyser nyval fanns maskerade personer som kastade bensinbomber, sten och färg mot regeringsbyggnadens entré och senare mot parlamentsbyggnaden. I sammandrabbningar svarade polisen med tårgas och vattenkanoner. Ett tiotal poliser och flera demonstranter har skadats.

”Vi vill ha ett europeiskt Albanien”, skanderade folkmassan, precis som människor gjorde vid protester mot den albanska kommunistregimen i början av 90-talet.

Edi Ramas socialistiska regering anklagas för valfusk och korruption och protesterna har pågått i tre månaders tid. Oppositionsledaren Lulzim Basha från Demokratiska partiet talade vid ett tillfälle när protesterna lugnade ned sig något. Han slog då fast att regeringens motståndare är "fast beslutna att fortsätta föra en större och mer resolut strid så länge som regeringen håller Albanien utanför Europa".

EU-kommissionen har öppnat för att inleda förhandlingar om ett albanskt medlemskap, men Europiska rådet sköt upp detta till juni i år med hänvisning till att Albanien behöver göra upp med korruptionen inom sitt rättsväsende.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt