Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-11-20 19:33

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/berlin-far-reaganstaty-trots-motstand/

Världen

Berlin får Reaganstaty trots motstånd

Foto: Scott Stewart/AP

I åratal har USA försökt förmå ett motvilligt Berlin att resa en staty föreställande Ronald Reagan som är tätt förknippad med kalla kriget-muren som revs för 30 år sedan i morgon, lördag. I stället avtäcker man i dag en egen på amerikanska ambassaden.

”Tear down this wall” sade Reagan till sin ryska motsvarighet Michail Gorbatjov i ett tal i Berlin 1987 och två år senare den 9 november var det slut med muren som delat staden i över 28 år. Detta symboliskt viktiga tal har USA länge velat påminna om med en Reagan-staty, men Berlin har sagt nej.

USA:s 40:e president är redan hedersmedborgare i Berlin och har en minnesplakett i trottoaren när platsen för talet, lyder ett par argument. Andra motståndare har pekat på att Reagans utrikespolitik gjorde kalla kriget ännu kallare, bland annat genom att placera ännu fler kärnvapenbestyckade robotar på tysk mark – även hans statsbesök 1987 möttes av tiotusentals demonstranter.

https://twitter.com/RichardGrenell/status/1192117842147184640

USA bestämde sig till slut att ta saken i egna händer. Närmare bestämt tog Berlinambassadören Richard A Grenell kontakt med Reagan-stiftelsen som i sin tur beställde en bronsstaty av konstnären Chas Fagan som tidigare gjort Reagan-statyn som avtäcktes i Kapitoliums rotunda 2009.

Den nya statyn, som dagen före lördagens jubileum avtäcktes av utrikesminister Mike Pompeo, föreställer Reagan i steget och i handen sina talarkort med de bevingade orden ”Mr. Gorbachev, tear down this wall” ingraverade. Den drygt två meter höga statyn är vänd mot  Brandenburger Tor där talet hölls.

Läs mer: Han jobbade åt Stasi – de gjorde motstånd och hamnade i fängelse