Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-11-18 10:58

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/berlin-forbjuder-fejksoldater-vid-checkpoint-charlie/

Världen

Berlin förbjuder fejksoldater vid Checkpoint Charlie

Många turister tar bilder med skådespelare utklädda till amerikanska soldater vid Checkpoint Charlie i Berlin. Nu ska skådespelarna förbjudas. Foto: Wolfgang Kumm/DPA

Nu är det stopp för fejksoldater vid Checkpoint Charlie i Berlin.

Myndigheterna anklagar skådespelarna för att trakassera turister som vägrar betala för att ta bilder av dem vid det populära besöksmålet.

När Berlin var en delad stad under kalla kriget utgjorde Checkpoint Charlie gränsövergång för diplomater och utlänningar. Övergången bevakades av amerikanska och sovjetiska soldater.

Numera är platsen ett populärt besöksmål för turister. 

I 17 års tid har en grupp på tio skådespelare poserat som soldater vid gränsövergången. Men nu har myndigheterna fått nog av skådespelarnas beteende och anklagar dem för att exploatera besökare genom att kräva betalt för att låta sig fotograferas bredvid den lilla träbyggnaden, skriver The Guardian.

Enligt polisen – som har låtsats vara turister – har en bild kostat fyra euro, trots att skådespelarna hävdat att de bara tar emot frivilliga donationer. De falska soldaterna har kunnat kamma hem så mycket som 1.500–5.000 euro vardera om dagen, uppger Bild som först berättade om förbudet.

Men skådespelarnas agentur säger att de kommer att bestrida beslutet. 

– Jag ställs inför att tvingas säga upp sex av mina kollegor. Jag förstår inte det plötsliga beslutet att förbjuda oss. Men vi kommer inte att ge upp, vi vill återvända, säger gruppens ledare Tom Luszeit.

Han tillbakavisar samtidigt uppgifter om att turister som vägrar att betala knuffas bort och attackeras med skällsord.

Läs mer: 

Konsten i centrum efter spårbyte i Berlin 

Tio europeiska städer kräver att EU bekämpar Airbnb hårdare