Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Berlusconi trolig segrare i italiensk valröra

Silvio Berlusconi.
Silvio Berlusconi. Other: Ettore Ferrari/AP

Rom. Med mindre än en månad kvar till det italienska parlamentsvalet framstår högerledaren Silvio Berlusconi som valets enda möjliga vinnare. Tre stora politiska block gör dock att det är mycket troligt att valet inte resulterar i någon klar majoritet över huvud taget.

Silvio Berlusconi är tillbaka i den politiska hetluften och leder en framgångsrik högerkoalition, trots att han själv inte är valbar. Berlusconi dömdes till fängelse 2013 för skattebrott. Påföljden förvandlades till en villkorlig dom med en nu avtjänad samhällstjänst. Men enligt den lag som Berlusconis eget parti klubbade igenom får han inte kandidera. Berlusconi har överklagat beslutet till Europadomstolen i Strasbourg. Domstolen tog upp målet i november, men domen kommer troligen att dröja flera månader.

– Då agerar jag coach, sade Berlusconi i valkampanjens upptakt.

Den 81-årige Sivlio Berlusconi är med andra ord coach för den italienska högern. Han är den ende av partiledarna som bildat en stark koalition. Där ingår hans parti Forza Italia, tillsammans med det starkt främlingsfientliga Lega Nord, i dag kallat bara Lega, och det lilla postfascistiska Fratelli D’Italia – Italiens bröder.

– Berlusconi och Legas partiledare Matteo Salvini älskar inte varandra. Vad som helst kan leda till brytning av alliansen efter valet, säger statsvetaren Roberto D’Alimonte vid Roms LUISS-universitet till DN.

Berlusconis koalition ligger i dag i opinionsmätningar på mellan 37 och 38 procent.

– Han är därmed den enda politiska gruppering som skulle kunna nå 40 procent av rösterna, vilket skulle kunna räcka för att få majoritet, förklarar professor D’Alimonte.

En röst på Berlusconi förblir dock oklar. Ingen vet vem som blir premiärminister.

Berlusconi skulle gärna vilja ha europeiska centralbankens chef Mario Draghi, men han lämnar inte sitt jobb för en osäker politisk framtid. Fiatkoncernens chef Sergio Marchionne har också gett Berlusconi korgen. En mer trolig kandidat är Europaparlamentets talman Antonio Tajani. Han är en av Italiens få högerpolitiker som är ett känt namn internationellt.

Europaparlamentets talman Antonio Tajani.
Europaparlamentets talman Antonio Tajani. Foto: Frederick Florin/AFP

Vad händer om Salvinis rasistiska utspel får Lega att växa ytterligare och bli större än Berlusconis parti Forza Italia? I dag har Berlusconi fortfarande två procentenheters fördel.

Frågorna kring migration och integration har nu hamnat i centrum i valdebatten, inte minst efter att en högerextremistisk man sköt mot sex mörkhyade personer i staden Macerata i förra veckan.

Även Berlusconi har nu insett att det finns många röster att vinna i valet genom att koncentrera sig på den stora migration Italien har haft de senaste åren.

– I dag har vi 630 000 migranter som kommit. Bara fem procent har flyktingstatus och rätt att stanna, säger Berlusconi intervjuad i Corriere della Sera.

Övriga personer måste lämna Italien, menar han. Berlusconi ger dock inga besked om hur alla dessa människor ska skickas tillbaka eller vad det kommer att kosta.

I samma intervju konstaterar Berlusconi att när han regerade senast (2008–2011) så kom det 4 400 båtflyktingar på ett helt år. Samma antal som kom under en helg under 2017, tillägger han.

Det populistiska missnöjespartiet Femstjärnan, som för närvarande är Italiens största parti, köper inte detta resonemang.

Femstjärnornas rekordunge partiledare, den 31-årige Luigi di Maio, menar att Berlusconi mörkar sanningen.

Femstjärnornas partiledare Luigi Di Maio.
Femstjärnornas partiledare Luigi Di Maio. Foto: Matt Dunham/AP

– Vi ska komma ihåg att det är Berlusconi som har undertecknat Dublinförordningen (enligt vilken de migranter som kommer ska ansöka om asyl och tas om hand av mottagarlandet, anm.) Dessutom fick han grönt ljus av vår president Napolitano att attackera Libyen 2011, säger di Maio till tidningen La Repubblica och tillägger:

– Det är Berlusconi som orsakat denna ström av migranter. Jag vill skicka dem tillbaka!

I 2018 års valkampanj har Italien tre partier med rasistiska utspel mot migranter: Forza Italia, Lega och Femstjärnorna.

På denna punkt är regeringspartiet Demokraterna (Pd) och deras kampanj lugnare och koncentrerad på Italiens interna säkerhet. Men Pd rasar kraftigt i alla valundersökningar.

 

Fakta.Italien har ny vallag

Italien har återigen en ny vallag, Rosatellum. Lagen är en mix av ett proportionellt valsystem (61 procent av mandaten) och ett majoritetssystem (37 procent), där den som får flest röster vinner mandatet i enmansvalkretsar. Återstående två procent är mandat för italienare i utlandet.

Italien har kvar sitt tvåkammarsystem med senaten som står över Deputeradekammaren. Matteo Renzis reform av författningen där senaten skulle avskaffas underkändes av italienarna i en folkomröstning i december 2016.

Vallagen är närmast identisk för de båda kamrarna, men resultaten kan ändå bli olika på grund av ålderskillnaden på sju år. 18 år för att få rösta i kammaren, medan det är 25 år i Senaten.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.