Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Berlusconis kvinnosyn upprör i hela världen

Flera hundra demonstrationer kommer att hållas världen över. Initiativet startade som ett resultat av den prostitutionsutredning som pågår med Berlusconi i fokus.
Flera hundra demonstrationer kommer att hållas världen över. Initiativet startade som ett resultat av den prostitutionsutredning som pågår med Berlusconi i fokus. Foto: AFP
Italiens kvinnor demonstrerar i dag mot landets machokultur och förlegade kvinnosyn, som företräds av framför allt av premiärminister Berlusconi. Demonstrationer beräknas hållas på 470 platser inte bara i Italien, utan över hela världen.

Initiativet, som inte är partibundet, är ett direkt resultat av den stora prostitutionsutredning där Silvio Berlusconi är misstänkt för att ha köpt sex av ett stort antal flickor, varav två troligen minderåriga.

Susanna Camusso, ny ledare för Italiens största LO-förbund CGIL, kommer att delta.

– Vi har en premiärminister som ser på kvinnor som varor som kan köpas, säger hon upprört till DN.

Demonstrationen, som går under namnet ”Om icke nu, så när?” (ett lån från en av författaren Primo Levis böcker), riktar sig till både kvinnor och män.

Manifestationen betecknas som opolitisk, men det håller inte journalisten och högerparlamentarikern Flavia Perina med om. Fram till för sex månader sedan tillhörde hon Berlusconis regeringskoalition PDL. Sedan följde hon med talmannen Gianfranco Fini som bildat ett nytt utbrytarparti kallat Futuristerna.

– Kvinnorna är för få i politiken i Italien – i Sverige är de 50 procent. Nu verkar det som om den enda vägen att komma in i politiken är om du står till höger eller går via Berlusconis fester på godset i Arcore. Jag fruktar vilka misstankar som kan falla på de kvinnor som kommer att kandidera i nästa val, säger hon.

Flavia Perina betonar betonar att det gäller att bryta den mediekampanj som hon kallar för ”Così fan tutte” – att alla kvinnor skulle använda sig av sängvägen för att göra karriär.

– Detta betraktas nu som normalt. Den som kallar det skandal blir betraktad som moralkäring. Det är oacceptabelt. Politiken måste ge svar. Problemet är därför politiskt och inte moraliskt, säger Flavia Perina.

Hon får medhåll av den före detta vänsterparlamentarikern Titti di Salvo.

– Det är oacceptabelt att näringslivet i dag kan avskeda en kvinna om hon blir gravid. Privatanställda kvinnor tvingas i anställningsvillkoren skriva under en sådan klausul för att få ett jobb. Italien har blivit ett land som inte respekterar oss kvinnor och det vill vi förändra i grunden.

Filmregissören Francesca Comencini har en dotter som är 18 år.

– Demonstrationen kommer att vara en framgång om många unga flickor sluter upp. Det är viktigt, därför att de unga tittar mycket på tv och får helt fel värderingar och ideal om hur en ung tjej skall vara. Det råder en nödsituation i Italien, förklarar hon.

Nyheten om Egyptens störtade president Mubarak utlöste protester med krav på Silvio Berlusconis avgång under lördagen. Hundratals italienare tog till Roms gator under slagropen ”Avgå! Avgå! Avgå!” och ”Efter Mubarak, Silvio Berlusconi”, uppgav TT.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.