Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-03-22 05:40

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/besjalade-trad-sagas-ned-i-rom/

Världen

”Besjälade träd” sågas ned i Rom – är fara för fotgängare

Bild 1 av 3 Pinjeträden har växt sig så höga och blivit så gamla att de anses vara en fara för Roms fotgängare.
Foto: Peter Loewe
Bild 2 av 3
Foto: Peter Loewe
Bild 3 av 3
Foto: Peter Loewe

En av Roms finaste symboler, stadens höga pinjeträd, håller på att sågas ner. Miljöaktivister och trädkramare är upprörda. Men många träd är så höga och gamla att de kan innebära en livsfara för promenerande romare och turister.

Rätta artikel

En sen kväll i höstas gick jag förbi Colosseum. På nära avstånd från den ovan intilliggande kullen Colle Oppio hördes plötsligt ett skarpt skärande ljud som följdes av ett väldigt brak. Ett 30 meter högt pinjeträd faller ner från kullen, river staketet och hamnar mitt på gatan som råkar vara tom. 

Klimatförändringarna gör att det i dag blåser mer i Rom. Vinden får fritt lopp, inte minst i mitt eget kvarter som ligger precis intill stadens högsta kulle Esquilinen. Ett kvarter där gatorna är breda och där vinden nått stormstyrka mitt i stan under åtskilliga vinterdagar i år.

Stormar har rivit ner träd, tegelpannor och vält omkull de kraftiga papperskorgarna i gjuten metall. Sådana dagar gör man klokt i att även titta upp i skyn då och då, samtidigt som man måste ha koll på den intensiva trafiken. Undra på att man får nackspärr.

Rom har cirka 330.000 träd. Det är de stora träden som är farligast. Utmed floden Tibern växer enorma plataner som är ett lövträd. De liksom stadens många pinjer är planterade under fascismens epok, vilket betyder att de är mellan 80 och 90 år gamla.

Pinjerna är stadens symbol, där träden verkar kunna suga upp hur mycket avgaser som helst utan att deras djupgröna barrmantel bleknar. Besjälade träd, säger romarna. Så till den grad att kompositören Ottorino Respighi 1924 skrev en symfonisk dikt kallad Roms pinjer. Ett verk som fortfarande uppförs regelbundet.

Idag kämpar miljövännerna för trädens överlevnad. Roms kommun har vaknat sent. Men efter några tragiska olyckor har borgmästaren Virginia Raggi, som tillhör den populistiska Femstjärnerörelsen, beslutat om noggranna kontroller. 

Träd efter träd har inspekterats. Rötter kontrollerats och stickprov har gjorts för att utesluta röta. Hittills har 2.000 träd sågats ner, säger borgmästaren i en presskommuniké.

Men kontrollerna fortsätter. Ytterligare 1.600 träd som kontrollerats skall fällas och forslas bort. Något som kostar kommunen 40 miljoner kronor.

Med sorg tänker man på vad som kommer att hända om stadens antika lämningar inte längre kantas av dessa träd. Kullen Palatinen är otänkbar utan sina pinjer liksom den jättelika parken Villa Borghese.

Samtidigt planteras nya träd. Problemet är ju att det kommer att ta ett helt liv innan dessa träd skänker romarna samma grönska och breda skugga.