Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Besked om Assange-asyl "om ett dygn"

Foto: Kirsty Wigglesworth / Scanpix

Ecuador fattar beslut om Wikileaksgrundaren Julian Assanges asylansökan inom ett dygn, uppger landets biträdande utrikesminister Marco Albuja.

– Regeringen överväger sitt ställningstagande och presidenten instruerar oss i morgon, sade Albuja till australiska tv-kanalen ABC på torsdagen australisk tid.

Assange, som Sverige begärt utlämnad från Storbritannien, tog sig till Ecuadors Londonambassad och sökte politisk asyl där i tisdags.

President Rafael Correa, som närvarar vid FN:s miljömöte Rio+20 i Rio de Janeiro i Brasilien, upprepade sin utrikesminister Ricardo Patinos ord om vikten av att utreda eventuella hot mot Assange. Ecuador kommer att ta den tid som behövs för att bekräfta uppgifterna som presenterats av Assange.

– Ecuador är ett land som värnar om rättssäkerheten. Vi måste utvärdera om han beviljats ett korrekt rättsförfarande. Ecuador är ett land som förkastar förföljelse på ideologiska grunder, sade Correa till AFP.

Strax innan Correas uttalande höll Ecuadors ambassadör i London, Ana Albán, möte med representanter för den brittiska regeringen för att försöka hitta en "rättvis" lösning på situationen, skriver den ecuadorianska tidningen Hoy på nätet.

Vid mötet signalerade Albán att Ecuador inte avser att "störa de brittiska och svenska regeringarnas rättsliga processer". Efteråt beskrev hon mötet som "hjärtligt och konstruktivt".

Det är inte uteslutet att Ecuador beviljar honom en fristad, anser analytiker. Det skulle bli en möjlighet till nålstick mot USA av den ecuadorianska presidenten Rafael Correa, som är kritisk mot Washingtonregeringen. Assanges ansökan borde inte heller har överraskat, anser analytikerna, eftersom Quitoregeringen välkomnat honom till Ecuador 2010 och uttalat sympatier för Wikileaks röjanden av hemliga USA-dokument.

I Sverige pågår en utredning om våldtäkt och sexövergrepp som Assange misstänks för men som han förnekar. Skulle han få asyl i Ecuador blir det svårt för det svenska rättsväsendet att få tag på honom, eftersom Sverige och Ecuador saknar utlämningsavtal.

Storbritanniens högsta domstol, Supreme Court, vägrade förra veckan att på nytt ta upp Assanges överklagande av ett beslut om utlämning till Sverige.

Assange mor har kallat hans asylansökan "ett sista desperat försök".

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.