Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Besked om Assange inom en månad

Julian Assanges advokater lockade domarna i brittiska högsta domstolen till skratt under första dagen av fallets prövning.

Dinah Rose, som talar för Assanges försvarsadvokater, ägnade nästan hela onsdagen åt att teckna en mycket detaljerad bakgrund till det juridiska regelverk som gäller för en europeisk arresteringsorder.

Assange och hans advokater driver linjen att en svensk åklagare inte kan anses ha juridisk befogenhet att utfärda en sådan order, som ligger till grund för den svenska begäran om utlämning av den sexbrottsmisstänkte förre Wikileaksledaren.

Rose underkände helt det svenska systemet.

– En åklagare är inte en oberoende juridisk instans utan en part i målet, sade hon och hänvisade till en lång rad detaljer i systemets regelverk.

De sju HD-domarna, sex män och en kvinna, började till sist skratta när Rose hänvisade till dokument så långt tillbaka som 1400-talet.

Risken för att Assange ska utlämnas från Sverige till USA, något han själv ofta hänvisar till som skäl för att inte överlämnas, bedöms som närmast obefintlig av flera experter.

– Sverige är bundet av något som heter specialitetsprincipen och kan inte lämna honom vidare till USA utan tillstånd från Storbritannien, säger Karin Påle-Bartes, rådman i Södertörns tingsrätt. Hon doktorerade på en avhandling om utlämning för brott.

– Den är så sträng så att åklagaren inte ens får ändra moment i gärningsbeskrivningen utan att fråga avsändarlandet om lov, säger Påle Bartes.

Det innebär att Assange är lika trygg i Sverige som han nu är i Storbritannien.

Även Julian Knowles, en av Storbritanniens främsta experter på juridik kring utlämningsärenden, tvivlar på möjligheten.

– De kan aldrig skicka honom till USA utan Storbritanniens medgivande och jag kan inte se några uppenbara skäl till att det ska kunna ske, säger Knowles till TT.

Prövningen i HD avslutas under torsdagen, då advokat Clare Montgomery, som representerar det svenska rättssystemet, ska förklara varför en överlämning av Assange till Sverige sker helt i enlighet med regelverket.

Ett besked från HD väntas inom en månad.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.