Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Beslut om Assange kan överklagas

Julian Assange, Wikileaks grundare.
Julian Assange, Wikileaks grundare. Foto: Mark Chew / Polaris

På torsdagen kommer besked om Wikileaksgrundaren Julian Assange ska överlämnas till Sverige där han bland annat misstänks för våldtäkt.

Även om beslutet blir ett överlämnande kommer det sannolikt att dröja innan han kan höras av svensk åklagare.

När den tre dagar långa rättegången avslutades i Belmarsh-domstolen i London för två veckor sedan konstaterade domaren Howard Riddle att oavsett vilket beslut han kommer fram till så kommer det att sannolikt att överklagas.

Assange försvarsadvokat Geoffrey Robertson har hävdat att Assange riskerar att inte få en rättvis prövning i Sverige, att det finns risk för politiska påtryckningar och att han så småningom riskerar att utlämnas till USA där han i så fall skulle riskera dödsstraff. Hans advokat ifrågasätter också den svenska åklagaren Marianne Nys agerande och om det verkligen går att misstänka honom för våldtäkt.

Den brittiska åklagaren å sin sida gick hårt fram med de svenska vittnen försvaret kallat, däribland Assange svenska advokat och förre överåklagaren Sven-Erik Alhem. Enligt åklagaren har hennes svenska kollega både fog för och rätt att begära Assange överlämnad.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.