Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Besökare på högerextrem konsert gjorde Hitlerhälsning

Orten Themar har ungefär 3.000 invånare men i samband med rockkonserten växte antalet till nästan 6.000.
Orten Themar har ungefär 3.000 invånare men i samband med rockkonserten växte antalet till nästan 6.000. Foto: AFP/Bodo Schackow

Tusentals människor åkte till Themar i Tyskland för att gå på en högerextrem rockfestival, skriver Der Spiegel. 

Rockfestivalen är Tysklands största nynazistiska evenemang och kallas ”Rock Against Foregin Domination”. I samband med konserten ska flertalet besökare setts göra Hitlerhälsningen och händelsen ska även ha filmats, rapporterar polisen till Der Spiegel. 

Under evenemanget ska deltagare gett ut t-shirts med nazistiska slagord som ”I Love Hitler” och ”Hakenkreuz”, vilket är det tyska ordet för hakkorssymbolen. I Tyskland är det olagligt att använda symbolen, men det är lagligt att skriva den olagliga symbolen med ord. 

Omkring 1.000 poliser var på plats under konserten och ett 20-tal olagliga aktiviteter rapporterades, däribland drogmissbruk och förekomst av olagliga symboler, men det skedde inga grövre brott. 

Förra året rapporterade tyska medier att högerextrema samlingar ökade i landet. Redan sex månader in på 2016 hade nästa hundra evenmang arrangerats i landet. Under 2015 var det 63 stycken. 

Orten Themar har ungefär 3.000 invånare men i samband med rockkonserten växte antalet till nästan 6.000.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.