Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Besteg Kilimanjaro – utan ben

En amerikansk man utan ben har lyckats nå toppen av Kilimanjaro genom att gå på händerna.

Spencer West, 31, fick sina ben amputerade redan som femåring till följd av en ovanlig genetisk sjukdom som drabbade ryggraden. Beskedet till hans förtvivlade föräldrar var att deras son aldrig skulle komma uträtta mycket här i livet.

Men Spencer West har visat att också den som har mycket dåliga förutsättningar kan utföra mirakel.

Sedan flera år arbetar Spencer West som föreläsare där han inspirerar andra till att finna motivation i livet. Och i veckan lyckades han ta sig upp på toppen av Afrikas högsta berg, 5.895 meter höga Kilimanjaro. Och han gjorde det genom att använda sina händer som fötter.

– Men när det var för brant blev jag buren på mina kamraters axlar, berättar han i ett kort videoklipp.

Men 80 procent av sträckan tog han sig fram själv. Ett kraftprov som tog gruppen sju dagar.

– Det var bitterljuvt och otroligt att äntligen komma upp efter alla de strapatser som vi har fått gå igenom för att komma hit, säger han till Toronto Star.

I sin blogg skriver Spencer West: "Nu har jag fått omvärdera vad som är möjligt för mig. Och du behöver inte bestiga ett berg för att omvärdera vad som är möjligt för dig."

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.