Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

"Bhutto-mördare" dödad i Pakistan

Pakistans utrikesminister bekräftar att talibanledaren Baitullah Mehsud dödats i en robotattack. Talibanerna uppges redan försöka hitta en ersättare för mannen som tros ligga bakom mordet på Benazir Bhutto.

Uppgifterna om Mehsuds död kommer från pakistanska underrättelsekällor, som hävdar att centralgestalten i landets splittrade talibanrörelse dödades tidigare i veckan av en robot avfyrad från ett amerikanskt fjärrstyrt flygplan.

Huset som förstördes tillhör talibanledarens svärfar och Mehsud, som är diabetiker, ska ha varit där för att få medicinsk hjälp med njurproblem. Även Mehsuds hustru och en livvakt uppges ha dödats i explosionen.

Fortfarande saknas hundraprocentiga bevis på att Mehsud är död. Flera talibanledare bekräftar dock för både New York Times och BBC att han har avlidit. Uppgifterna bekräftas också av Pakistans utrikesminister Shah Mehmood Qureshi.

Mehsuds välde i det klanstyrda området Södra Waziristan har i flera år använts som bas för talibaner som strider mot de utländska trupperna i Afghanistan. Det är detta som gjort Mehsud till ett högprioriterat mål för USA.

Talesmän för Pakistans talibaner säger till nyhetsbyrån Reuters att Mehsuds död inte påverkar kampen mot USA och pakistanska armén. Enligt obekräftade uppgifter hölls redan på fredagen ett möte för att hitta en ny ledare.

Bland kandidaterna finns både härdade talibankrigare och släktingar till Mehsud. Enligt Pakistankännaren Sten Widmalm vid Uppsala universitet är det svårt att veta hur resonemangen går när efterträdaren utses.

- Det kan vara helt klanbaserade kriterier som spelar in. Men det kan också vara någon med starka militära meriter som tar över. Det beror på vilken roll man förväntar sig att ledaren ska ha.

De flesta bedömare är överens om att Mehsuds död bara skapar ett tillfälligt lugn. Flera starka ledare står på tur och Widmalm säger att attacker mot talibanledare inte kommer att besegra rörelsen.

- Det löser inte de långsiktiga problemen på något sätt — och det är att Pakistan inte levererar någon form av tjänster, välfärd, sjukvård och skolor till sina medborgare. De fattigaste blir då lätt inkorporerade i extrema organisationer.

Men om Mehsud verkligen är död skulle det innebära en enorm propagandaseger. För USA och för Pakistans regering, som fått hård inhemsk kritik för att USA ohindrat fått utföra attacker mot mål i landet.

- För regeringen är det oerhört betydelsefullt. Då kan de hävda att det här samarbetet med USA, som kritiserats och utmanats från flera håll, burit frukt. Då kan man visa att attackerna varit nödvändiga, även om de haft ett högt pris.

Mehsud — som antas ha 20.000 män under sitt befäl, bland dem många utländska islamister — tros ha beordrat hundratals mord och bombdåd. Bland annat ska han ha mördat tidigare premiärministern Benazir Bhutto.

Mehsud själv, som har ett pris på motsvarande drygt 40 miljoner kronor på sitt huvud och anses vara lierad både med al-Qaida och den afghanske talibanledaren mulla Omar, har nekat till mordet på Bhutto.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.