Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-04-03 03:54

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/biden-mot-seger-i-viktiga-michigan/

Världen

Storsegrar för Biden – vinner i Michigan

Foto: Matt Rourke

Det är fördel Joe Biden när primärvalståget i USA rullar vidare. Den förre vicepresidenten vinner överlägset i flera delstater – bland annat i viktiga Michigan. Missouri, Mississippi och Idaho var också Bidens vid 06.30-tiden på onsdagen. 

– Jag vill tacka Bernie Sanders och hans anhängare för deras outtröttliga energi och passion, säger Biden om sin rival i segertalet.

DN Text
TT Text
USA-valet 2020

Sex amerikanska delstater höll primärval och nomineringsmöten under tisdagen – och den förut uträknade Joe Biden går nu från klarhet till klarhet, och går mot seger i fyra av delstaterna. Idaho, Missouri, Mississippi och Michigan hade vid 06.30-tiden räknat över 85 procent av rösterna, och Biden gick mot klar seger. 

I North Dakota var Sanders i ledning med 8 procentenheter när 63 procent av rösterna var räknade.

Biden tar en klar seger i stora och strategiskt viktiga industristaten Michigan. Delstaten är tisdagens största trofé med 125 delegater som ska delas ut till de presidentaspiranter som får flest röster. Med över 85 procent av valdistrikten räknade leder Biden med knappt 53 procent, jämfört med nästan 38 procent för rivalen Bernie Sanders.

– I kväll har vi kommit ett steg närmare ett återställande av Vita husets anständighet, värdighet och heder. Det är vårt slutliga mål, säger Biden inför en mindre skara supportrar.

Han vänder sig också direkt till sin främsta rival Bernie Sanders:

– Tillsammans kommer vi att besegra Donald Trump. Vi kommer att ena den här nationen.

Bidens seger i Michigan är ett stort bakslag för Sanders, som vann i delstaten för fyra år sedan när han tampades med Hillary Clinton om Demokraternas presidentkandidatur. På pappret borde delstaten ha passat Sanders. Dess väljarkår består av närmare 80 procent vita och färre än en tredjedel har högskoleutbildning, grupper som har röstat på Sanders i tidigare primärval.

Biden kammar också hem storsegrar i Mississippi och Missouri. Där har förre vicepresidenten fått över 80 procent respektive 60 procent av rösterna när så gott som alla röster har räknats.

En liten ljusglimt för Sanders är att han leder i Washington i den tidiga rösträkningen. Men försprånget är så litet att det i princip är dött lopp när 69 procent av rösterna är räknade .

Det kan alltså bli så att Biden vinner i samtliga primärval som hålls under ”den andra supertisdagen”.

I kampen om vem Demokraterna ska skicka fram mot Donald Trump i höstens presidentval har nu Biden ett tydligt försprång. Efter att ha misslyckats i de tidiga nomineringsmötena och primärvalen gjorde han comeback och seglade upp i ledning efter supertisdagen i förra veckan.

Avgörande för Bidens nyvunna framgångar är att ett stort antal tongivande demokrater har ställt sig bakom hans kandidatur. Den senaste i raden av Bidens tidigare presidentaspirantsrivaler som nu sällat sig till hyllningskören är affärsmannen Andrew Yang, som gav upp sin egen kampanj för några veckor sedan.

– Vi måste faktiskt börja genomföra sådana insatser som fick människor att mobilisera och rösta på Donald Trump, som fick människor att ta sig ut och rösta på Bernie Sanders, säger Yang, som nu arbetar som kommentator på CNN, under en av kanalens sändningar under rösträkningen. Jag tror att Joe förstår det budskapet. Han har sitt hjärta på rätt ställe. Han är en väldigt patriotisk ämbetsman, en hederlig man, fortsätter Yang.