Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Biden överens med Turkiet om Syrien

USA:s vicepresident Joe Biden tog på lördagen hårt avstånd från den kurdiska gerillan PKK och hyllade Turkiets insatser mot jihadister.

Efter överläggningarna med Turkiets premiärminister Ahmet Davutoglu i Istanbul sade Biden också att USA är redo för en "militär lösning" i Syrien om en politisk lösning visar sig ogörlig. Det fick Vita huset att publicera en korrigering: Militära insatser kommer enbart ifråga vad gäller terrorrörelsen Islamiska staten (IS).

Bidens besked om PKK ses som ett svar på turkisk oro att USA:s samarbeten med kurdiska väpnade grupper mot terrorrörelsen Islamiska staten i Syrien skulle kunna medföra ett närmande till gerillan.

– PKK är även det ett hot och det vet vi... Det är en terrorgrupp, varken mer eller mindre, och var de fortsätter att göra är helt alarmerande, säger Biden enligt Reuters.

Samtidigt kommer uppgifter från både syriska säkerhetskällor och oppositionella om att amerikanska specialstyrkor iordningställer ett flygfält i nordöstra Syrien.

Nästan 100 "amerikanska specialister" skapar tillsammans med den kurdiska YPG-gerillan en flygbas för helikoptrar och transportplan nära Rmeilan, uppger en militär källa till nyhetsbyrån AFP.

En USA-ledd koalition bombar sedan september mot jihadister i Syrien och i oktober godkände president Barack Obama en insats med upp till 50 personer som "rådgivare" till lokala IS-motståndare.

USA:s vicepresident Joe Biden, på besök hos den turkiske premiärministern Ahmet Davutoglu, kallar PKK ett hot mot Turkiet på samma sätt som IS.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.