Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-17 00:28

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/biden-trump-borde-stallas-infor-riksratt/

Världen

Biden: ”Trump borde ställas inför riksrätt”

Foto: Scott Eisen/AFP

Den demokratiske presidentkandidaten Joe Biden tycker att Donald Trump ska ställas inför riksrätt. 

– Han har kränkt sin ämbetsed och begått åtalbara handlingar, säger han enligt amerikanska medier. 

Den före detta vicepresidenten Joe Biden, vars son anklagas för att ha tagit emot pengar från Ukraina, håller för första gången med om att president Donald Trump borde ställas inför riksrätt. 

– Med sina ord och sina handlingar har president Trump väckt åtal mot sig själv genom att hindra att rättvisa skipas och att kongressens utredning kan fullföljas. Han har redan dömt sig själv inför världen och det amerikanska folket, säger Biden i samband med ett evenemang i Rochester under onsdagen. 

Vidare tycker Biden att Trump ”brutit mot sin ämbetsed, förrått denna nation och begått åtalbara handlingar”. 

– För att bevara vår konstitution och vår demokrati, vår grundläggande integritet, så borde han ställas inför riksrätt. 

Joe Biden är en av de mer populära presidentkandidaterna som väntas utmana Trump om titeln i presidentvalet 2020. När han var vicepresident fick hans son Hunter Biden en halv miljon kronor i månaden av ett ukrainskt energiföretag, något The New York Times har avslöjat. Presidentkandidaten har fått frågor om hur hans sons karriär gynnats av hans politiska, en obekväm fråga för någon som vill ta över presidentposten. 

Det finns inga belägg för att detta ska ha hänt, men Trump har bland annat bett den ukrainska presidenten Volodymyr Zelensky att undersöka fallet Biden. Något som har lett till att representanthuset i USA nu ska rösta om huruvida Trump ska ställas inför riksrätt. Om han skulle dömas tvingas Trump att avgå som president. Ytterst lite tyder på att det kan komma att bli verklighet. 

Enligt ett läckt brev vägrar Vita huset att samarbeta med riksrättsutredningen, något som blev känt tidigare under onsdagen. 

Donald Trump kallar Bidens uttalande för ”patetiskt”. 

”Jag har inte gjort något fel. Joes misslyckade kampanj har gjort att han inte har något annat val (än att göra uttalandet reds.anm)”, skriver Trump. 

Läs mer:
Biden till motattack mot Trump: Du kan inte krossa mig
Anklagelserna mot Donald Trump: Detta har hänt