Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Bild-Zeitung tar bort bilderna

Foto: DN

Bild-Zeitung är i dagens utgåva en tidning helt utan redaktionella bilder. Tidningsledningen vill därmed visa hur viktig fotojournalistiken är. ”Världen måste se sanningen för att förändra sig”, skriver online-redaktören Julian Reichelt.

I dagens utgåva av Tyskland största tidning Bild är bilderna ersatta av gråa ytor. Avsikten är att visa hur viktig bilden är och att det är lönt att varje dag kämpa för att ha de bästa bilderna i tidningen.

I ett brev till läsarna hyllar online-redaktören Julian Reichelt bilden och dess betydelse; den kan bevisa vad de mäktiga vill gömma, såväl vackra som hemska bilder väcker känslor och bilder kan skapa empati.

Reichelt påminner om vilken betydelse den svartvita bild från 60-talet hade som visar hur en förtvivlad vietnamesisk flicka springer mot fotografen med en tungt beväpnad amerikansk soldat i bakgrunden. Den bilden sade mer än tusen ord.

I dag har vi den drunknade syriske pojken Alan Kurdi för ögonen, den bilden väckte en hel värld.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.