Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Bilder påstås visa ryska truppnärvaron

Stridsvagnar, helikoptrar, flygplan och en luftburen brigad från specialförbandet Spetznaz. Nya satellitbilder från Nato sägs visa den ryska truppnärvaron vid gränsen till Ukraina. Men Ryssland hävdar att bilderna är tagna i augusti förra året.

Fem satellitbilder som sägs vara tagna av företaget Digital Globe den 22, 26 och 27 mars offentliggjorde på torsdagen av Nato. Fotografierna påstås visa en luftburen brigad från specialförbandet Spetznaz stationerad i Yeysk, nära Azovska sjön som är ett bihav till Svarta havet. Bilderna sägs även visa dussintals stridsvagnar och andra beväpnade fordon, stridsflygplan och stridshelikoptrar. 

Genom analyser av både hemligstämplade och kommersiella satellitbilder beräknar USA att det finns upp emot 40.000 tungt beväpnade ryska soldater vid gränsen till östra Ukraina. USA och Nato bedömer enligt en myndighetskälla att trupperna skulle kunna ta sig över östra Ukraina på tre till fem dagar, rapporterar CNN

Även Natos generalsekreterare Anders Fogh Rasmussen sade på torsdagen att Ryssland har cirka 40.000 soldater vid gränsen. Tidigare ska Natos högste befälhavare i Europa general Philip Breedlove ha gjort samma bedömning om truppantalet. Två amerikanska militärkällor uppger dessutom att Ryssland har ytterligare 25.000 soldater i beredskap längre in i landet. 

Men på torsdagskvällen avfärdade Ryssland att satellitbilderna skulle visa den senaste tidens truppsammandragningar. En officer i den ryska generalstaben sade till nyhetsbyrån RIA att bilderna i själva verket tagits i augusti 2013, uppger Reuters.

Natochefen i Europa, Philip Breedlove, sade på onsdagen att USA kan komma att skicka trupper till medlemsstater i Östeuropa. Senast nästa tisdag ska han ha färdigställt förslag på hur Nato ska säkra situationen för berörda länder. 

– I huvudsak tittar vi på ett paket av land-, luft-, och havsåtgärder som skulle stärka säkerheten för våra allierade längst i öst, sade han enligt AP. 

Senast i dag, torsdag, väntas det amerikanska krigsfartyget USS Donald Cook ha anlänt till Svarta havet. Syftet är att visa sitt stöd för de östeuropeiska länder som är oroliga över Rysslands truppförstärkning längs den ukrainska gränsen, uppger två militärkällor till CNN

Enligt källorna ska fartyget genomföra övningar och besöka flera hamnar i Svarta havet. Förra månaden deltog det amerikanska krigsfartyget USS Truxtun i en schemalagd övning i Svarta havet, men lämnade området den 21 mars. 

Den 15 april samlas Natomedlemmar för ett toppmöte, där man ska diskutera rekommendationer för eventuella militära åtgärder med anledning av Ukrainakrisen. Frågor som kommer att dryftas är om Nato ska korta sina styrkors ”reaktionstid” om det bränner till i området samt om man ska förse Ukraina med militära rådgivare. 

Ryssland har flera gånger sagt att man inte kommer att korsa ukrainsk gräns. I slutet av mars sade utrikesminister Sergej Lavrov att landet inte kommer att gå in i Ukraina och så sent som på onsdagen försökte ryska utrikesdepartementet lugna omvärlden genom ett skriftligt uttalande:

”USA och Ukraina har ingen anledning att vara oroliga. Ryssland har många gånger uppgivit att det inte ägnar sig åt någon ovanlig eller oplanerad aktivitet på sitt territorium nära gränsen till Ukraina, som skulle vara militärt betydelsefull”, uppgav utrikesdepartementet då enligt Reuters.


Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.