Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-04-26 10:10

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/bilder-visar-forodelsen-inifran-notre-dame/

Världen

Bilder visar förödelsen inifrån Notre-Dame

00:37. Här syns förödelsen efter storbranden i Notre-Dame.

Katedralen Notre-Dame är hem för ovärderliga föremål. Under räddningsarbetet har brandmän och andra sprungit in för att försöka rädda så många som möjligt av kulturskatterna.

På tisdagen sa Frankrikes kulturminister att flera av konstverken nu förts i säkerhet till Louvren, bland annat den del som sägs komma från Jesus törnekrona.

Rätta artikel

Notre-Dame är en av Frankrikes mest besökta sevärdheter vars kulturarv av konst, artefakter och religiösa reliker är ovärderligt. När branden rasade utom kontroll på måndagskvällen i hjärtat av Paris trodde många att allt skulle gå förlorat. 

Nu ser det ut som att en stor del av föremålen har räddats. Vissa av ren tur. Den gotiska spiran kollapsade i lågorna som spred sig snabbt över taket, men framsidans två torn ser ut att ha klarat sig.

– Vi kan betrakta huvudstrukturen av Notre-Dame som räddad, säger Paris brandkårschef Jean-Claude Gallet.

Bild 1 av 12 Branden i Notre-Dame är släckt.
Foto: Christophe Petit Tesson/AP
Bild 2 av 12 Altaret i Notre-Dame-katedralen efter branden.
Foto: Christophe Petit Tesson/AP
Bild 3 av 12 Franska brandkårens bild från brandbekämpningen i Notre-Dame-katedralen, 15 april 2019.
Foto: Benoit Moser/AP
Bild 4 av 12
Foto: Christophe Petit Tesson/TT
Bild 5 av 12 Franska brandkårens bild från brandbekämpningen i Notre-Dame-katedralen, 15 april 2019.
Foto: Douhard/AP
Bild 6 av 12 Rök stiger framför altarkorset i Notre-Dame-katedralen.
Foto: Philippe Wojazer/AFP
Bild 7 av 12 Rök och lågor ses i inre Notre Dame-katedralen.
Foto: Yoan Valat/TT
Bild 8 av 12 Inre Notre Dame-katedralen.
Foto: Philippe Wojazer/AP
Bild 9 av 12
Foto: Thomas Samson/AFP
Bild 10 av 12
Foto: Stephane de Sakutin/AFP
Bild 11 av 12 Spiran till katedralen Notre-Dame rasade in under måndagen.
Foto: Geoffroy van der Hasselt/AFP
Bild 12 av 12
Foto: Julien de Rosa/TT

På bilder som nyhetsbyrån AP tog sent under måndagskvällen inifrån Notre-Dame syns förödelsen efter storbranden.

En raritet som klarade sig är den del som sägs komma från Jesu törnekrona, som är katedralens signum. Enligt den kristna tron placerades den på hans huvud vid korsfästelsen.

En bild på törnekronan som Jesus sägs ha burit fotograferad 2014. Foto: AP

– Vi bildade en solidaritetskedja speciellt för att rädda konstverk. De har nu kunnat sättas på ett säkert ställe. Detta är en tragedi för hela världen. Notre-Dame är Paris historia, säger stadens borgmästare Anne Hidalgo till BBC

Helena Lindblad: Sagorna och myterna binder oss till Notre-Dame

01:49. Här är kvällen då katedralen Notre-Dame brann i Paris – så såg det ut.

Frankrikes kulturminister Franck Riester skrev på måndagskvällen på Twitter att många av kulturföremålen hade förts till stadshuset. 

Vid 13-tiden på tisdagen sa Riester på en presskonferens att flera av konstverken hade förts vidare till Louvren. Det handlar om till exempel den del av Jesus törnekrona som först transporterades till stadshuset i Paris. 

Kulturministern berättade också att tunikan som burits av kung Louis IX är ett av de föremål som räddats.

https://twitter.com/franckriester/status/1117905884691292160

 

På tisdagen berättade organisten Vincent Dubois för Franceinfo att han har fått veta att hans instrument, den stora orgeln i Notre Dame som han spelar på, har klarat sig undan lågorna och förödelsen.

– Det har inträffat ett mirakel, säger han och berättar att han legat vaken hela natten och korsat sina fingrar för att den tunga takstrukturen inte skulle rasa ned och krossa hans älskade instrument.

– Det viktigaste nu är att snarast möjligt montera ned och se över orgeln under tiden som taket restaureras och säkras, säger han.

På bilder inifrån katedralen kan man se orgeln och ett av dess stora berömda rosettfönster. Brandmän ska ha sprutat vatten i en linje runt de delarna, bland annat för att skydda det stora rosettfönstret.

Orgeln och det stora rosettfönstret, bilden är från 2004. Foto: Stephane de Sakutin

Bygget av katedralen påbörjades på 1100-talet efter beslut av kung Ludvig VII och är i gotisk stil. Kungen ville uppföra den som en imponerande statussymbol och den första stenen ska ha satts på plats 1163 under påven Alexander III:s besök. 

Den tog generationer att färdigställa och var ett gigantiskt projekt som krävde hantverkare med kunskap inom många olika områden — som stenhuggare, murare, byggmästare, glasarbetare och snickare – och pågick i generationer.  

Invigningen ägde rum 1345.

Efter att Victor Hugos ”Ringaren i Notre Dame” (1831) gjort internationell succé beslutade man att genomföra ett omfattande renoveringsarbete och bland annat tillkom då den berömda spiran som föll under måndagen.

Nyligen har ännu ett stort renoveringsarbete inlett då den anrika katedralen var i stort behov av en upprustning, bland annat luftföroreningar har orsakat stora skador, och kostnaderna bedömdes ligga på omkring 1,7 miljarder kronor. Precis innan branden bröt ut hade man fått byggnadsställningar på plats för att påbörja renoveringens första fas som omfattade spiran och blytaket i katedralen. 

Läs mer: Fransk miljardär lovar pengar till restaurering

Inför detta hade man bara för några dagar sedan tagit ner de sexton ärgade kopparstatyerna, varav tolv är Jesu apostlar, som prytt spirans bas. Statyerna har på grund av detta klarat sig. 

Totalt rymmer Notre-Dame över 2.300 statyer och skulpturer från olika tider.