Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Bilderna visar förödelsen efter branden

För fem dagar sedan – röken, lågorna, paniken. Bilderna från det brinnande Grenfell Tower spreds över världen. På måndagen släppte den brittiska polisen bilderna som bekräftar den outhärdliga utgången av brandkatastrofen.

Det är interiörer av det som var livet – livet nu är släckt och täckt av sot och aska.

Minst 79 människor befaras nu ha omkommit i eldsvådan i det 24-våningar höga bostadhuset i Kensington, London. När den brittiska polisen på måndagen släppte bilder från huset så är det bilder där en brutal tystnad tycks stiga ut brandresterna.

Utbrända lägenheter, kraftigt brandhärjade hissar och sotsvarta hisschakt. Nedsmälta möbler, rester av kläder, personliga tillhörigheter. En diskbänk, en motionscykel – allt som var vardag för hundratals människor för mindre än en vecka sedan.

Tillsammans med de vittnesmål från de som försökte rädda sig ur eldhavet, från de som ringde och tog adjö av sina anhöriga är bilderna ”på gränsen till obeskrivliga”, enligt polismyndigheten som valt att offentliggöra dem.

Läs mer: ”79 personer döda eller försvunna efter branden i London”

Polisen har hittills sagt att ingenting tyder på att branden var anlagd. Fasaden – byggd av almuminium och det lättantändliga plastmaterialet polyten – gjorde i sig spridningen från våning två och uppåt möjlig. Det finns också uppgifter från det brittiska finiansdepartementet som säger att det är förbjudet att bygga hus över 18 våningar med de materialen.

I huset saknades dessutom vattensprinklers, som kan fungera som brandsläckare vid plötsliga eldsvådor. 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.