Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Bildt: Det var kemvapen som användes

Foto: Reuters

”Det är svårt att komma till någon annan slutsats än att en dödande kemisk substans har använts i den attack regimens styrkor genomförde mot detta av oppositionen kontrollerade område”, skriver utrikesminister Carl Bildt på sin blogg om onsdagens massaker i al-Ghuta-området i Syrien.

”I Damaskus måste man veta att detta med all sannolikhet leder till att överväganden om någon form av militär insats från omvärldens sida intensifieras”, fortsätter Bildt.

Bildt konstaterar att den syriska regimen lägger skulden på oppositionen, och att även Ryssland antyder en sådan förklaring.

Men uppgifter om kemiska vapen har förekommit en längre tid, skriver han, och det är uppenbart att sådana använts vid flera tillfällen. Därför bör det FN-team som är på plats i Damaskus få möjlighet att besöka al-Ghuta, för att ge en objektiv bild av det som skett.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.