Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Bildt: Fruktansvärd situation i Libyen

Utrikesminister Carl Bildt vill inte svara på om han stöder upprorsmännen i Libyen eller Muammar Khaddafi. I samband med en pressträff på Bromma flygplats på torsdagskvällen sade han i stället:

– Just nu står jag på de svenska medborgarnas sida. Jag vill inte göra något som äventyrar de svenska medborgarnas säkerhet, sade han.

Bildt, som kom direkt från Egypten och Malta, underströk att situationen i Libyen är ”fruktansvärd” och att det framöver kan bli ännu värre.

– Vi har att göra med en regim som är i ett desperat läge. Och vi kan inte veta hur situationen utvecklas.

Bildt framhöll att högsta prioritet nu är att få ut de cirka 30 svenska medborgarna som är kvar Libyen och de 5.000 – 6.000 EU-medborgarna.

– Dessutom finns det omkring 25.000 turkiska medborgare kvar i Libyen. Sedan gäller det att få slut på våldet, sade han.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.