Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Bildt: Janukovytj har blod på sina händer

Foto: Bertil Enevåg Ericson/TT

Brutala ryska påtryckningar är den starka kraften bakom det dödliga våldet i Kiev, enligt utrikesminister Carl Bildt (M). Urban Ahlin (S) anser att utvecklingen i Ukraina bottnar i att EU inte erbjudit landet möjlighet till medlemskap i unionen fullt ut.

Dagens debatt om Sveriges utrikespolitik i riksdagen äger rum mot en dramatisk bakgrund av dödligt våld i Ukrainas huvudstad Kiev mellan regeringstrupper och EU-vänliga demonstranter. Det fick utrikesminister Bildt att frångå protokollet och före regeringens utrikespolitiska deklaration hålla ett särskilt anförande om den ukrainska situationen.

– Det är en mörk dag i Europa. President Janukovytj har blod på sina händer, sade Bildt.
Han var sedan tydlig med vad han ser som den bakomliggande orsaken till att Ukraina vänt sig bort från EU och det samarbete som erbjudits inom ramen för unionens östliga partnerskap.

– Förra sommaren inleddes från rysk sida en målmedveten offensiv av påtryckningar för att förmå Ukraina att vika av från den väg man valt. Brutala handelshinder blandades med öppna hot. En vacklande ledning i Ukraina gav vika, sade Bildt.

Urban Ahlin är Socialdemokraternas utrikespolitiske talesperson. Han sade på en pressträff före debatten att de ansvariga för våldet i Kiev ska straffas med riktade personliga sanktioner från EU:s sida. 

– Det kan vara reserestriktioner och frysning av tillgångar för dem som är ansvariga för övergreppen. Janukovytj är huvudansvarig, det är han som har våldsmonopolet, men det gäller även oppositionen, anser Ahlin.

Anledningen till att EU:s östliga partnerskap inte har fått in Ukraina på den önskade vägen är enligt Ahlin att erbjudandet har varit för magert.

– Vi måste fråga oss vad vi har gjort som är fel. Det allra viktigaste har saknats och det är ett medlemskapsperspektiv. EU leder av sådan utvidgningströtthet att man inte velat ge länderna i partnerskapet rätt att söka medlemskap. Givetvis faller en del av det ansvaret på Carl Bildt, sade Urban Ahlin under debatten.

EU:s östliga partnerskap lanserades 2009 av Carl Bildt och Polens utrikesminister Radoslaw Sikorski. Det riktas till Moldavien, Vitryssland, Ukraina, Armenien, Azerbajdzjan och Georgien.

Debatten pågår fortfarande i riksdagen.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.