Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Bildt kände tidigt till benådningen

Carl Bildt kommenterade i december domen mot Martin Schibbye och Johan Persson.
Carl Bildt kommenterade i december domen mot Martin Schibbye och Johan Persson. Foto: Jonas Ekströmer / Scanpix
Carl Bildt fick i maj beskedet att Martin Schibbye och Johan Persson skulle benådas. Men Meles Zenawis bortgång innebar osäkerhet om löftet skulle hållas, skriver utrikesministern.

"Ett timslångt möte gav till resultat att premiärministern var tydlig med att benådning nu skulle ske, men de skulle släppas fria vid en tidpunkt då det kunde ses i ett större sammanhang", skriver Sveriges utrikesminister Carl Bildt i en blogg där han beskriver hur regeringen arbetat för att få de svenska journalisterna frigivna.

Mötet med Etiopiens dåvarande premiärminister Meles Zenawi ägde enligt Bildt rum 10 maj i Addis Abeba.

"Jag sade att vi respekterade hans syn på hur och i vilket sammanhang ett frisläppande skulle ske," skriver Bildt.

Zenawi ska då ha nämnt "första dagarna i september" som en möjlig tidpunkt för benådandet. Bildt skriver:

"Självfallet försökte vi få det tidigarelagt, men premiärministern var tämligen bestämd på att ett frisläppande knappast kunde ske tidigare."

Samma dag, 10 maj, besökte Carl Bildt Kalityfängelset och berättade för Martin Schibbye och Johan Persson vad Zenawi gett för besked.

När Meles Zenawis oväntat avled 21 augusti bestämde sig Bildt för att åka till Addis Abeba och närvara vid statsbegravningen. Han samtalade då kort med Zenawis efterträdare Haulemariam Desalegn och skriver att denne "alldeles uppenbart satte värde på min närvaro".

Men ett officiellt besked om att Desalegn skulle stå fast vid sin företrädares löfte kom inte förrän 8 september, två dagar innan frigivandet.

Det var då Sveriges ambassadör i Etiopien, Jens Odlander, som informerades. Senare hade även statsminister Fredrik Reinfeldt ett samtal med Desalegn, som bekräftade att Schibbye och Persson skulle släppas de närmaste dagarna.

"Från etiopisk sida var man angelägen om att vi inte skulle gå ut med kommentarer för tidigt, och vi hade dessutom en överenskommelse med Martin och Johan om att vi inte skulle säga någonting förrän de officiellt meddelat att de lämnade Etiopien," skriver Carl Bildt.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.