Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Bildt: Kiev är Putins mål

Foto: Efrem Lukatsky/TT

President Putin kommer inte att nöja sig med Krim, tror utrikesminister Carl Bildt (M).

– Jag tror att Krim är öppningsmatchen. President Putin är inte främst intresserad av Krim. Han är intresserad av Ukraina, säger Bildt i en intervju med CNN:s reporter Christiane Amanpour.

Han hänvisar till Putins tal häromdagen och säger att han tror att Putin är beredd att använda sig av en rad medel, bland annat ekonomiska, för att nå sina mål.

– De senaste veckorna har vi också sett att han är beredd att använda sig av militära medel. Och det är skrämmande och djupt oroande, säger Bildt.

Han tror inte att det behöver ske omedelbart, utan att Putin kommer att hålla ut länge.

Svenska utrikesdepartementet (UD) kallade på fredagen åter igen upp Rysslands Sverigeambassadör Igor Neverov. Det svenska missnöjet med det ryska agerandet förmedlades av utrikesrådet Torbjörn Sohlström.

Utrikesminister Carl Bildts pressekreterare Erik Zsiga säger till TT att Sohlström protesterade mot rysk aggression, uppbackningen av folkomröstningen på och annekteringen av Krimhalvön, användning av propaganda, militär uppbyggnad kring Ukrainas gränser samt mot en politisk retorik om att skydda ryska minoriteter vilken skapar oro i grannländerna.

Sohlström manade till rysk kursändring och redogjorde även för Neverov om de EU-sanktioner som nu träder i kraft.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.