Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-17 16:18 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/bildt-konfrontation-usa-palestina-oonskad/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Bildt: Konfrontation USA-Palestina oönskad

Om Palestina väljer att ansöka om FN-medlemskap kan det störa fredsprocessen i Mellanöstern, befarar den svenska regeringen.

– Det viktiga är att det inte blir någon konfrontation mellan USA och Palestina, nu när länderna i arabvärlden befinner sig i ett, försiktigt uttryckt, formativt stadium. Det tror jag inte vore bra för någon – och det ligger inte heller i USA:s intresse.

Det säger utrikesminister Carl Bildt apropå FN-toppmötet i New York denna vecka, som lär präglas av frågan om Palestinas status inom FN.

Bildt och statsminister Fredrik Reinfeldt träffade de svenska medierna, så snart de hade anlänt till Manhattan på tisdagen.

Båda varnade för att det skulle kunna störa fredsprocessen i Mellanöstern allvarligt, om Palestina gör allvar av planerna att ansöka om fullt FN-medlemskap – i så fall troligen följt av ett amerikanskt veto i FN:s säkerhetsråd.

– Det är palestiniernas eget val att gå fram den vägen. Vad som händer därefter återstår att se, sade Carl Bildt.

Samtidigt tror han att det "intensiva diplomatiska arbete" som pågår i FN-skrapan under veckan kan leda till en lösning, till exempel att Palestina nöjer sig med status som "observatör" i FN – likt Vatikanstaten. Här hoppas Bildt att EU skulle kunna spela en medlande roll.

Men ännu är frågan om vad som kommer att ske i det internationella politiska rävspelet under veckan öppen, åtminstone tills palestiniernas president Mahmud Abbas hållit sitt tal inför FN:s generalförsamling på fredag.

– Dit är det ju oceaner av tid, sade Carl Bildt på tisdagskvällen.

– Och till det som händer efteråt är det också oceaner av tid. Det är väldigt rörlig materia, det här.

USA:s president Barack Obama lär ta upp Palestina-frågan i sitt tal på onsdagen, vilket lär påverka dynamiken ytterligare.

Utrikesministern sade också att den svenska regeringen tänker offentliggöra hittills hemligstämplade dokument om Dag Hammarskjöld — men han hävdade att dessa inte kommer att förändra bilden av vad som egentligen hände, när den svenske FN-generalsekreteraren dog i Kongo 1961.

– Det är en av de frågor där frågetecknen aldrig kommer att redas ut, sade Carl Bildt.

Fredrik Reinfeldt talar i FN:s generalförsamlingen på fredag förmiddag, lokal tid. Talet ska, enligt statsministern, handla främst om kvinnors rättigheter och politiska och ekonomiska makt - ett ämne han också tar upp i en panel på Clinton Global Inititative-seminariet på torsdagen.

President Barack Obama ska på onsdageftermiddagen möta palestiniernas president Mahmud Abbas vid sidan om generalförsamlingens möte.

Det bekräftar USA:s nationella säkerhetsrådgivare Ben Rhodes.

Sedan tidigare har Obama planerat ett möte på onsdagsmorgonen med Israels premiärminister Benjamin Netanyahu.

Ryssland stödjer den palestinska ansökan om att bli medlem i FN och erkännas som egen stat, säger den ryske vice utrikesministern Michail Bogdanov till AFP.

Ryssland är ett av fem länder med vetorätt i FN:s säkerhetsråd, där palestiniernas president Mahmud Abbas på fredag avser lägga fram ansökan om FN-medlemskap.

Palestinierna behöver nio röster bland de 15 medlemmarna i rådet samt undgå att något land lägger in sitt veto för att deras ansökan ska godkännas.

USA har dock sagt att man kommer att lägga in sitt veto om det blir nödvändigt, men hoppas att undgå det genom att uppmana tillräckligt många att inte stödja förslaget.

USA har underlåtit att kritisera den ryska hållningen, men säger att man hoppas att Ryssland fortsätter att jobba inom ramen för Kvartetten för att få tillbaka Israel och palestinierna till förhandlingsbordet.

Israels finansminister Yuval Steinitz hotade på tisdagen med allvarliga ekonomiska konsekvenser om president Mahmud Abbas ansöker om FN-medlemskap för en palestinsk stat.

Steinitz, nära allierad till Israels premiärminister Benjamin Netanyahu, sade att Israel då stoppar insamlandet av punktskatter och tullavgifter, som motsvarar 40 procent av Palestinska myndighetens budget.

– Det är min åsikt, det är inte regeringens beslut. Palestinska myndigheten bröt mot fundamenten i fredsöverenskommelsen. Vi bör överväga överföringen av skatteintäkter till dem, sade Steinitz i en intervju med Reuters.

Israel samlar in skatteintäkter på omkring 135 miljoner dollar i månaden för Palestinska myndighetens räkning.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.