Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

”Bildt måste lyfta fallet på EU-nivå”

Vänsterpartiets Jens Holm är starkt kritisk till att utrikesminister Carl Bildt inte lyft gripandet av Schibbye och Persson till EU-nivå. S-ledaren Håkan Juholt ser med oro och bestörtning" på domen.

Jens Holm tycker att dagens dom är ”extremt olyckligt och upprörande”. Han kräver att Carl Bildt nu agerar för att Schibbye och Persson ska benådas av den etiopiska regeringen.

Ett sätt, menar Holm, är att lyfta frågan till EU-nivå. Catherine Ashton, EU:s representant för utrikesfrågor, skulle kunna anta en resolution likt hon gjort för Dawit Isaak och andra politiska fångar i Eritrea.

– Jag tog upp det här med Bildt på ett EU-nämndsmöte. Men jag fick svaret att det här är en konsulär fråga som man inte ska lyfta till den nivån. Det tycker jag är väldigt anmärkningsvärt.

Hur mycket hade det kunnat betyda för dagens dom om Bildt sett det som något annat än en konsulär fråga?

– Jag tror att det hade kunnat påverka. Det hade satt press på Etiopien. I synnerhet påverkar det den etiopiska regeringen som kan benåda Schibbye och Persson. Det är därför det är så viktigt att Carl Bildt agera politiskt och inte bara hänskjuter den här frågan till vår ambassad. Det räcker inte, säger Holm men påpekar att han ändå är övertygad om att ambassadpersonalen gjort allt den kunnat i fallet.

Carl Bildt skriver på Twitter att ”Sverige uttrycker stor oro över den hårda domen mot de svenska journalisterna i Etiopien. Vi kommer att fortsätta att arbeta för att få dem fria.”

Kommentar?

– Det vore intressant att veta på vilket sätt han har agerat politiskt för att Schibbye och Persson ska bli fria. Jag betvivlar inte att han vill att de ska bli fria. Men har han verkligen gjort allt som står i han makt för att de ska bli fria? Jag tycker att det är rätt uppenbart att ha inte har gjort det. Till exempel eftersom han inte har lyft frågan politiskt på EU-nivå.

S-ledaren Håkan Juholt "ser med oro och bestörtning på domen", det skriver han i ett mejl till TT med anledning av domen mot Johan Persson och Martin Schibbye. Han hoppas att svenskarna försätts på fri fot så snart som möjligt.

"Men det är mycket allvarligt att de döms också för terrorbrott. ... UD måste i samråd med de två journalisterna nu pröva alla vägar för att ta fallet vidare och ge dem det stöd som behövs."

Även Vänsterpartiets ledare Lars Ohly kommenterar domen mot de svenska journalisterna i ett mejl till TT.

"Jag är bedrövad över den hårda domen. Det här är ett brott mot press- och yttrandefriheten och jag hoppas att modiga journalister inte låter sig skrämmas av Etiopiens metoder", skriver han. Han kritiserar också Sveriges sätt att agera i fallet:

"Det här är också ett misslyckande för svensk utrikespolitik och tyst diplomati."

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.