Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Bildt om Egypten: Djupt oroväckande

Sveriges utrikesminister Carl Bildt (M) kallar det som hänt i Egypten för allvarligt och djupt oroväckande. Men han vill inte ta ordet militärkupp i sin mun.

– Jag säger inte att det här INTE är en militärkupp, men det som gör det lite annorlunda är att du har ett så ohyggligt brett spektrum som har ställt sig bakom det, säger Carl Bildt till DN.

– Det breda politiska stödet som är där, tveklöst, men det ger inte automatiskt legitimitet för det som händer, tillägger han.

Utrikesministern går i likhet med sina kollegor i USA och EU en balansgång mellan att fördöma det militären i Egypten gjort och att hålla öppet för relationer med en ny regim som inkluderar personer som den tidigare fredspristagaren Mohammed ElBaradei och Arabförbundets tidigare ordförande och tillika oppositionsledaren i Egypten, Amr Moussa.

USA: s president Obama har varit noga med att inte använda termen militärkupp eftersom det skulle innebära att USA då måste avbryta sitt omfattande militära stöd till Egypten.
Carl Bildt blir irriterad över journalisternas frågor om hur han definierar det militära maktövertagandet den gångna kvällen och natten. Han har tidigare hållit en kort informell pressträff och givit teveintervjuer där han upprepat olika variationer på frasen:

- Vi kan aldrig godkänna militära ingripanden i politiska skeden, även om det finns ett mycket brett politiskt stöd för det.

Flera internationella experter är hårda i sina fördömanden.

Mohammed Ayoob, professor emeritus i internationella relationer vid Michigan State University i USA, skriver på CNN:s hemsida:

”Den främsta läxan som islamister i Mellanöstern lär sig av denna episod är att de inte kommer att få utöva makt oavsett hur många kompromisser de gör både utrikes- och inrikespolitiskt”, skriver han på CNN:s hemsida.

Om militären slipper undan sitt ansvar för att avsätta Mursi, "kan det innebära slutet för demokratin i Egypten för en lång tid framåt", skriver han.

Carl Bildt tar tydligt avstånd från att företrädare för det fram till i går styrande muslimska brödraskapet har häktats. Likaså fördömer han att militären stängt några tevestationer och gripit journalister.

– Jag är väldigt kritisk mot att de släcker ner några tevestationer. Men i huvudsak har de ju inte gjort det än så länge, säger han och syftar på att de flesta redaktioner får fortsätta att arbeta.

Han understryker att han inte ser det som nu händer i Egypten som bra, men nu vill försöka att påverka det så att det inte blir ännu sämre.

– För att det här inte ska gå ännu mer snett än vad det redan har gjort så är det väldigt viktigt att man respekterar yttrandefriheten och de demokratiska fri- och rättigheterna för alla, inklusive det muslimska brödraskapet.

Carl Bildt säger att den arabiska vårens glöd nu har falnat och att hela begreppet arabisk vår börjar framstå som malplacerat.

Han oroar sig för vilka effekter det som nu sker i Egypten ska få för arabvärlden och refererar rapporter om hur det förs in stora mängder vapen i Egypten nu, bland annat från Libyen. Men Sverige har inte ställt något krav på att den avsatte Muhammad Mursi ska återinsättas som president.

Det bor omkring 850 svenskar i Egypten. Dessutom finns det cirka 500 svenska semesterfirare vid Röda havet. UD bedömer inte att de är i fara.
Däremot avråder man nu svenskar från att åka till de Egyptiska stora städerna. Avrådan gäller dock inte semesterorterna.

Socialdemokraternas utrikespolitiska talesperson Urban Ahlin vill i likhet med Carl Bildt inte använda ordet militärkupp om det som hänt i Egypten.

– Men det är snubblande nära. Om inte militären väldigt snabbt lämnar över till civilt styre och utlyser allmänna val, då blir det en militärkupp, säger han.

– Militären har sparkat en demokratiskt vald president. Men Mursi har inte lyckats i sitt uppdrag att samla det egyptiska folket och få igång en demokratisering, säger Urban Ahlin

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.