Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Bildt oroad över över valutgången

Sveriges utrikesminister Carl Bildt är oroad över framgången för Sannfinländarna, men tror inte att valresultatet kommer att innebära att Finland ”vänder ryggen mot Norden och Europa”.

På sin blogg skriver Bildt på söndagskvällen att det ”från svensk utgångspunkt finns anledning till oro inte minst över de tongångar mot det svenska minoritetsspråket som hörts från partiets sida.”

Enligt Bildt handlar detta inte bara om tvåspråkigheten utan även om kontakterna med övriga Norden. ”Ett Finland som skulle vända ryggen mot såväl Norden som Europa skulle bli ett annat Finland.” Bildt tror dock inte att det kommer att gå så långt eftersom övriga stora partier i landet ”har en klar linje i dessa viktiga frågor”.

Håkan Juholt, Socialdemokraternas partiledare, säger i ett pressmeddelande att ”det är oroande att ett populistiskt parti som saknar bredd och samhällsansvar som Sannfinnländarna har rönt en sådan stor valframgång”.

Samtidigt gläds Juholt åt att Socialdemokraterna gör ett bättre valresultat än vad som var väntat.

Sverigedemokraterna gläds över Sannfinländarnas framgångar i valet.

– Vi tycker att det är väldigt glädjande med tanke på partiets EU-motstånd och kritiken mot massinvandringen, även om Finland inte har lika stor invandring som Sverige. Jag hoppas att det här kommer att få återverkan på den svenska samhällsdebatten, säger Sverigedemokraternas partisekreterare Björn Söder.

Enligt Björn Söder har både Sannfinländarna och Sverigedemokraterna en nationalististisk utgångspunkt. Partierna har i dagsläget inga formella kontakter med varandra, men Söder välkomnar ett eventuellt samarbete.

– Det är mycket möjligt. Vi stänger ingen dörr. Vi är intresserade av att få till ett samarbete med våra nordiska grannländer, säger han.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.