Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Bildt: Repressiv regim skapade detta

Sveriges utrikesminister Carl Bildt kallar utvecklingen i Tunisien för "de stigande förväntningarnas revolution". Sverige och EU måste nu hjälpa till med den demokratiska och ekonomiska utvecklingen, säger han.

Carl Bildt följer den dramatiska utvecklingen från Washington, där han är på besök.

– Tunisien har ju haft en inte dålig ekonomisk utveckling, vilket har fött förväntningar som inte har infriats. Detta i förening med en regim som har varit alltför auktoritär och alltför repressiv har skapat denna situation, säger Carl Bildt till TT.

Han menar att det finns all anledning för Sverige och EU att agera.

– Absolut, detta är ett land i vårt omedelbara närområde. Vi måste titta på de instrument vi har för att hjälpa till med en demokratisk konsolidering och en ekonomisk utveckling efter det att läget på ett eller annat sätt har stabiliserats.

Han varnar för att det kan finnas anledning till oro.

– När lag och ordning, även om lagen var orättfärdig och ordningen repressiv, bryter samman så finns risk att det kommer loss krafter som är repressiva och människor kommer till skada.

De dramatiska händelserna i Tunisien kan få konsekvenser för andra länder i regionen, tror Carl Bildt.

– Det understryker behovet av reformer i åtskilliga länder i den här regionen, reformer som inte bara är ekonomiska utan också politiska.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.