Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Bildt: Ser fram emot att hjälpa till

Carl Bildt ser fram emot att återvända till Haag och ICTY, FN:s domstol, för att bidra med den hjälp jag kan i Mladics rättegång.

Bildt var tillsammans med amerikanen Richard Holbrooke förhandlade fram fredsavtalet om Bosnien 1995. Svensken var sedan det internationella samfundets så kallade höge representant i Bosnien när landet ställdes under utländskt förvaltarskap.

Under president Tadics ledning aspirerar Serbien på att bli EU-medlem. Frågan är om gripandet av Mladic på något sätt hänger ihop med den ambitionen.

– Ja, i den meningen att Serbien vill lämna ett mörkt kapitel i hela Balkans historia och gå in i den europeiska integrationen, säger Bildt som vid två tillfällen träffade Mladic under kriget.

Hur var han som person?

– I sitt synsätt var han medeltida, med en uppfattning att krig var våld mellan nationer och folk, inte mellan stater och arméer, i en oändlig historisk kamp av något slag.

– Detta sagt utan att baktala medeltiden, hoppas jag...

Redan inom något dygn förväntar sig Bildt att Mladic ska finnas hos krigsförbrytartribunalen ICTY i Haag.

– Rättegången, kan man säga, är redan i gång mot ett antal andra individer och Mladic kommer att anslutas till den rättegången. Och det är klart att den kommer att koncentreras på Srebenica även om anklagelseakten är en bra bit bredare än så.

– Bevisläget för Srebenica är överväldigande, konstaterar han.

Med gripandet av Mladic ser Bildt början på slutkapitlet i historien om Balkankrigen på 90-talet.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.