Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Bildt: ”Skadligt för diplomati”

819 av de publicerade dokumenten rör Sverige. De flesta har skickats från den amerikanska ambassaden i Stockholm till amerikanska utrikesdepartementet i Washington. Carl Bildt är kritisk till läckan och kallar den ”skadlig”.

En del av dokumenten handlar om Sveriges EU-ordförandeskap, enligt uppgifter till Expressen. I ett av dem pekas Sverige ut som ledare för de EU-länder som inte ville införa ekonomiska sanktioner mot Iran.

Ambassaden ska också ha rapporterat om dåvarande utrikesminister Anna Lindhs kritiska inställning till jakten på terrorister. Amerikanska UD förvarnade kollegorna i Sverige om Wikileaks publicering av dokumenten där 819 stycken berör Sverige.

Enligt den grafik som ligger på Wikileaks sajt har 671 av de läckta dokumenten skickats från amerikanska ambassaden i Stockholm. Av dem är 52 klassificerade som hemliga, 253 som konfidentiella och 366 är oklassificerade.

Carl Bildt skriver på sin blogg att publiceringen knappast kan ha syftat till annat än ”att skada den amerikanska diplomatin, även om nog effekten blir att skada diplomatin mer generellt.”De läckta dokumenten riskerar att försvaga diplomatins ställning, kommenterar utrikesminister Carl Bildt (M) i en intervju i Sveriges Radios P1 Morgon.

– Det kommer att göra världen mindre säker. Om vi inte har möjlighet att tala förtroendefullt med varandra blir det i stället megafon-diplomati och det kan leda till mer konflikter och problem.

Carl Bildt bekräftar att svenska UD kontaktades av USA före publiceringen. Men amerikanska UD kände inte heller till innehållet i dokumenten, enligt Bildt. Han tycker att det är mycket anmärkningsvärt att det hemliga innehållet har kunnat läcka ut.

– Det är självklart inte bra. Det gör att färre vågar tala med USA och den amerikanska diplomatin blir mindre välinformerad, i ett läge när vi har väldiga krav på aktiv amerikansk diplomati, till exempel på Korea-halvön, säger Carl Bildt Sveriges Radios P1 Morgon.

”Alldeles självklart ställer den krav på betydande diplomatisk aktivitet, alldeles självklart måste betydande delar av denna vara förtrolig och alldeles självklart är det viktigt att den amerikanska diplomatin kan fungera i en situation som denna” skriver Carl Bildt om Koreakrisen på sin blogg.

DN.se har sökt Carl Bildt, men han vill inte kommentera saken ytterligare förrän det blir känt vad det är för innehåll som läcker ut om Sverige.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.