Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Bildt till angrepp mot rysk antihomolag

Foto: Henri Montgomery

”Motbjudande. Omänskligt”. Utrikesminister Carl Bildt (M) går till angrepp mot Rysslands nya lag mot hbt-personer på sitt Twitterkonto.

I helgen fick Carl Bildt uppmärksamhet för att ha hamnat i twitterbråk med Egyptens ambassadör i Sverige. Nu riktar den svenska utrikesministern sin vassa penna mot Ryssland. I skarpa ordalag går han till attack mot landets nya antihomolagar på sitt Twitterkonto.

”Uppviglingen till hat mot hbt-personer i Ryssland är på uppgång efter den nya lagen. Motbjudande. Omänskligt”, skriver Carl Bildt.

Inlägget kommer dagen innan årets Pridefestival drar igång i Stockholm. Dessutom bara en timma efter att ledningen för Stockholm Pride gick ut med en uppmaning till svenska makthavare att ta ställning mot Rysslands förbud.

Även EU-minister Birgitta Ohlsson (FP) har riktat kritik mot Rysslands nya lag mot homo- bi- och transpersoner när hon talade på Pride i Vilnius i helgen. Det ryska parlamentets underhus godkände den nya lagen som förbjuder homosexuell ”propaganda” till minderåriga i januari i år. Och i juni undertecknade president Putin lagen.

På Facebook driver flera grupper kampanjer mot lagen. En av grupperna kräver att svenska ambassaden i Moskva ska ha regnbågsflaggan hissad under Prideveckan i Stockholm.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.