Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-16 04:39

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/bilfria-dagen-firas-runt-om-i-europa/

Världen

Bilfria dagen firas runt om i Europa

00:54. Om alla i Stockholm som har max 30 minuters cykelavstånd till sitt jobb skulle cykla i stället för att åka bil skulle antalet bilar i rusningstrafiken minska med 110.000 stycken.

Bilfria dagen firas på olika håll runt om i Europa. 

I London har Tower Bridge stängts av för biltrafik till förmån för yogaentusiaster. 

Det är i samband med den europeiska trafikantveckan som hålls i slutet av september varje år som den bilfria dagen arrangeras. 

Enligt Trafikverket är det upp till varje enskild stad eller kommun att utforma veckan på sitt eget sätt i syfte att underlätta och uppmuntra till hållbara resor och transporter, om de så vill. 

I London i Storbritannien har man valt att satsa stort på bilfria dagen. Flera gator inne i centrala delar av staden har spärrats av. På välkända landmärket Tower Bridge har det istället för en strid ström av biltrafikanter på asfalten legat yogamattor. Ett gäng yogaentusiaster samlades för en avkopplande stund ute i friska luften. Organisatörerna hoppas att totalt 150.000 personer ska delta under dagen. 

Bild 1 av 3 Soffor och cyklar där det i vanliga fall kör bilar vid Bank station.
Foto: Matthew Chattle/TT
Bild 2 av 3 Efter att yogasessionen var över kunde folk promenera i lugn takt över den annars kraftigt trafikerade bron.
Foto: Penelope Barritt/TT
Bild 3 av 3 Boende i Paris firar bilfria dagen vid champs Elysees.
Foto: Thibault Camus/AP

Tidigare har bilfria dagen anordnats även i Stockholm. Men det grönblå styret beslutade att slopa dagen. 

– En bilfri dag har varit rolig att göra men det drar en del resurser. Det kommer ändå vara en del avstängningar, bland annat för cykelloppet Sthlm Bike (1 september, reds anm) så det kommer ändå gå att gå ut och njuta av vissa bilfria gator, sade Daniel Hellden (MP) till Stockholm direkt i april. 

I Etiopien anordnas bilfria söndagar en gång i månaden. Fenomenet blev så populärt att det nu har spridit sig till ett tjugotal etiopiska städer, rapporterar BBC. De bilfria dagarna hålls i syfte att få ner utsläppen och rensa luften i de stora städerna.