Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-22 12:37 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/bill-cosby-motstammer-sju-kvinnor-for-fortal/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Bill Cosby motstämmer sju kvinnor för förtal

Foto: Matt Rourke/AP

Den amerikanske komikern Bill Cosby motstämmer sju kvinnor för bland annat förtal, efter att de först stämt honom för sexuella övergrepp. Sammanlagt är det runt 50 kvinnor som startat rättsprocesser mot honom, enligt amerikanska medier.

Underhållaren Bill Cosbys rättsprocesser växer i snabb takt, efter att tre kvinnor förra året stämde honom för bland annat sexuella övergrepp.

Nu är det uppe i närmare 50 kvinnor som agerat mot honom. Oftast anklagas han för att ha drogat och utnyttjat dem sexuellt – ett tillvägagångssätt som han i flera fall tidigare uppges ha medgett, åren 2005 och 2006.

Lavinen av anklagelser om sexuella övergrepp mot artisten har bland annat lett till att planerade komediserier inte blivit av, och det blev spiken i kistan på hans karriär.

Bill Cosby har dock hittills aldrig blivit dömd för sexuella övergrepp.

Anklagelserna gäller i vissa fall övergrepp som den 78-årige komikern ska ha begått för länge sedan, till och med på 60-talet.

På tisdagen blev det känt att han går till motattack mot sju kvinnor som på senare tid lämnat in en gruppstämning mot honom. Först försökte han få en domstol att avfärda stämningen, när det inte gick motstämde han kvinnorna för bland annat förtal.

Foto: AP

Bill Cosby i ”The Cosby Show”. Foto: AP.

Enligt vad hans advokat Monique Pressley säger till USA Today, avfärdar Cosby att han skulle ha drogat och utnyttjat de sju kvinnorna sexuellt, och menar att det handlar om falska anklagelser i syfte att ”skada hans rykte” och ”utverka finansiella vinster”.

De sju kvinnornas stämning är den mest omfattande av det halvdussin som lämnats in mot Bill Cosby de senaste månaderna.

Bill Cosby blev megastjärna med familjekomedin ”The Cosby show” (1984-1992), där han blev helyllepappa med hela världen. Det har gjort hans fall desto större.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.