Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Bill Gates ger FBI stöd i mobilbråk

Bill Gates ger till skillnad från många andra IT-höjdare sitt stöd till FBI i bråket mellan amerikanska myndigheter och Apple.

I en intervju med Financial Times säger Microsoft-grundaren att IT-bolag borde tvingas samarbeta med myndigheter under terroristutredningar.

Han menar, i motsats till Apples vd Tim Cook, att om Apple skulle hjälpa polisen i det omtalade San Bernardino-fallet skulle det inte vara prejudicerande för andra utredningar.

– Det är ett specifikt fall där myndigheterna behöver komma över information. De efterfrågar ingen generell hjälp, de efterfrågar hjälp i ett särskilt specifikt fall, säger Gates.

FBI vill ha Apples hjälp att bakvägen försöka bryta sig in i en mobiltelefon som tillhörde Syid Farouk, som tillsammans med sin hustru sköt ihjäl 14 personer i San Bernardino i Kalifornien i december, men Apple har hittills vägrat och menar att det skulle hota säkerheten för alla Iphoneägare.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.