Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Billiga slott något för drömmare

Intresserad av lite extra boyta till ett billigt kvadratmeterpris? I så fall kan ett slott i Tjeckien vara precis vad du letar efter.

Att köpa ett slott är kanske inget som en vanlig familj går och funderar på. Men i en intervju med Bloomberg slår mäklaren Natalia Makovik ett slag för dessa historiska stenbyggnader.

Makovik har Tjeckien som sitt arbetsfält och konstaterar att det på landsbygden finns gott om slott som väntar på en ny ägare. Några av dem till så låga priser som 100.000 svenska kronor.

Mäklaren Makovik berättar att hon just nu säljer tre slott eller andra historiska byggnader i månaden. Många av dem till rika ryssar och ukrainare som vill flytta sina slantar från sina hemländer till andra marknader.

Men drömmen om ett slott kostar också. Renoveringskostnaderna är inte sällan skyhöga liksom uppvärmningen av de ofta upp till femtio rummen.

– Att köpa ett slott är något för drömmare och entusiaster, säger Lenka Duskova som arbetar vid en annan mäklarfirma, till Bloomberg.

Dagens Industri konstaterar att det är betydligt värre att hitta ett slott i Sverige och att det enda som just nu verkar vara ute på marknaden ligger i Valdemarsvik och kostar 35 miljoner kronor.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.