Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-06-19 01:20

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/bin-byggde-kupa-av-plast/

Världen

Bi byggde bo av plast

Arkivbild. Foto: Audun Braastad/NTB Scanpix

Forskare i Argentina har upptäckt att ett bi byggt bo helt i plastmaterial, rapporterar Sveriges radio. 

I vanliga fall använder den aktuella bisorten – ett solitärlevande tapetserarbi – lera, växtdelar eller stenar för att bygga sitt bo med små vaxceller där larverna sedan föds upp. Men forskare från Argentinas nationella institut för jordbruksteknik fann under en fältstudie ett bi som bitit loss ovala bitar från två sorters plast, en tunn som skulle kunna vara från en påse och en lite tjockare sort, som använts till kupskapandet.

Theresa Pitts-Singer vid USA:s jordbruksdepartement säger till tidskriften New Scientist att nästa steg är att ta reda på hur detta påverkar bina. Plasten kan å ena sidan utsöndra gifter som kan vara skadliga för insekten. Å andra sidan kan det vara ett sätt att anpassa sig till miljöer som är kraftigt påverkade av människan.

Ämnen i den här artikeln:

Argentina
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Rätta artikel

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt