Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

bin Ladin skulle aldrig tas levande

När bin Ladins fruar försökte skydda sin make sköts en av dem i benet innan en Navy Seal-soldat kastade sig mot dem och slet bort dem från terrorledaren. Sekunderna senare kunde bin Ladin se en amerikansk soldat rikta sitt vapen mot hans bröst.

I dag publicerar tidskriften The New Yorker den hittills mest detaljerade beskrivningen av den operation som skulle sluta med Usama bin Ladins död, nio år, sju månader och tjugo dagar efter attacken mot USA den 11 september 2001. (Sedan denna artikel skrevs har flera frågetecken kring dess tillkomst publicerats. Läs om dem på Redaktionsbloggen.)

Operationen gick under namnet Operation Neptune’s Spear och riktades mot det man misstänkte var bin Ladins bostad i Abbottabad i Pakistan där han levt mitt framför ögonen på den pakistanska militären. En operation som syftade till att döda bin Ladin.

I den utförliga artikeln berättas om hur de två Black Hawk-helikoptrarna med de 23 amerikanska Navy Seal-soldaterna från Naval special warfare development group (DEVGRU) landar. En av dem får problem då de höga murarna och den varma luften som blivit kvar innanför dem får helikopterns bärkraft att minska kraftigt. Snart står det klart att piloten måste nödlanda nära den ena muren.

Den andra piloten väljer då att sätta ned sin helikopter utanför muren, på andra sidan gatan istället för att fira ned soldaterna på taket vilket var planerat från början. Men alla ombord klarar sig och operationen kan fortsätta.

Det är den 1 maj 2011 och den operation som ska avsluta jakten på världens mest eftersökta brottsling, den man som fått kodnamnet "Crankshaft" (vevaxel) av den amerikanska militären, ser redan ut att ha stött på svåra problem.

Oroliga pakistanier kommer fram till den muromgärdade villan efter att ha väckts mitt i natten. Där möts de av en pakistansk-amerikansk tolk, "Ahmed", som bär civila kläder och tillsammans med sin hund Cairo ser ut som en civilklädd pakistansk polis på patrullering. ”Gå tillbaka hem. Det pågår en säkerhetsoperation”, säger "Ahmed" till dem på pashto. Och de oroliga grannarna drar sig från platsen.

Inne på den slutna gården spränger sig en grupp soldater genom en ståldörr till en inre gård. Den andra gruppen ser hur en man, bin Ladins kurir Ahmed Kuwaiti, griper efter ett vapen och skjuter honom till döds. En annan man, Kuwaitis bror Abrar, höjer en AK-47 och blir även han ihjälskjuten tillsammans med sin fru, Bushra, som obeväpnad står intill.

Under tiden går soldaterna från Navy Seals igenom villans första våning, rum för rum, försiktigt sökande efter försåtsmineringar. Men inga hittas. En låst ståldörr som leder upp till andra våningen sprängs och tre soldater rusar upp för trapporna där de möter bin Ladins son Khalid som öppnar eld med en AK-47. Soldaterna besvarar elden och dödar 23-åringen.

Nu väntar de bara på att få uttala kodordet ”Geronimo”, ett kodord som betyder att de hittat sitt mål – bin Ladin själv.

Enligt The New Yorker bar ingen av soldaterna någon hjälmkamera; de enda bilderna som skickades tillbaka från attacken kom från en obemannad drönare som flög fram ovanför bin Ladins villa. Det som hände på marken har soldaterna återberättat så gott de kan komma ihåg. ”Det var 20–25 minuter som vi faktiskt inte visste exakt vad som hände”, sa den dåvarande CIA-chefen Leon Panetta i ett teveprogram senare.

Efter att ha passerat den döde Khalid spränger soldaterna ytterligare en ståldörr som leder vidare till villans tredje våning. Vid trappans slut tittar den ene soldaten åt höger och genom sina nattglasögon ser han en lång, gänglig man med långt skägg som tittar fram bakom en sovrumsdörr tre meter längre bort. Soldaten avlossar omedelbart sitt vapen men missar.

Tillsammans med en kollega rycker han upp dörren och rusar in i sovrummet där två kvinnor har ställt sig framför den man som de nu förstår är Usama bin Ladin. En av dem, bin Ladins femte fru, Amal al-Fatah, skriker på arabiska och den soldat som först kommer in i rummet skjuter henne i benet innan han rusar fram och griper tag i kvinnorna och med en björnkram vräker dem åt sidan. Hans misstankar om att de bär självmordsvästar visar sig obefogade.

Strax efteråt kommer ytterligare en soldat in i rummet och riktar sitt lasersikte mot bin Ladins bröst. Bin Ladin, som är obeväpnad, blir stående helt stilla. ”Det fanns aldrig några planer på att ta honom som fånge – det var inget som vi beslutade där. Ingen ville ha fångar”, säger en källa till The New Yorker.

Sekunden senare trycker soldaten av sin M4:a och träffar bin Ladin med ett skott rakt i bröstet. Snabbt avlossar han ännu ett skott som tar strax ovanför al-Qaidaledarens vänstra öga.

På sin radio rapporterar soldaten: ”För Gud och fosterland – Geronimo, Geronimo, Geronimo.” Strax efteråt lägger han till: ”Geronimo E. K. I. A.” Enemy killed in action", fiende dödad i strid.

Arton minuter efter det att helikoptrarna landat förs de båda kvinnorna bort och bin Ladins kropp läggs i en liksäck. På våningen under tas bin Ladins dator om hand plus en rad cd-skivor och andra lagrinsmedier. Här hittas senare planer på att mörda president Barack Obama samt att utföra en större attack till tioårsminnet av 11 septemberattacken.

Innan bin Ladins kropps tas ombord på en Chinookhelikopter, som anlänt för att ersätta den skadade Black Hawken, tar en läkare från den flera dnaprover från bin Ladins kropp. Så snart det är klart och Black Hawken sprängts, för att förstöra viktig teknologi, lyfter den amerikanska styrkan, 38 minuter efter det att de landat.

Räden mot Usama bin Ladins hus blev ett klimax på den jakt som pågått sedan det stod klart att al-Qaidaledaren beordrat attacken mot USA den 11 september. Men liknande insatser utförs regelbundet, skriver The New Yorker, även om målen inte är lika kända. Samam natt som bin Ladin dödades utförde amerikanska soldater tolv andra uppdrag i Afghanistan. Närmare tjugo misstänkta terrorister dödades i dem.

När soldaterna och övriga inblandade i räden sedan träffade president Barack Obama i Fort Campbell i Kentucky, överlämnade de en amerikansk flagga som befunnit sig ombord på Chinookhelikoptern under attacken. På flaggan hade de skrivit sina namn och texten: “From the Joint Task Force Operation Neptune’s Spear, 01 May 2011: ‘For God and country. Geronimo.’ ”

Innan de skildes åt lät president Obama fotografera sig med var och en av soldaterna. Men han ställde aldrig den fråga som ingen utanför denna lilla krets ännu vet svaret på. Vem som avlossade de skott som dödade Usama bin Ladin.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.