Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Biodling skapar jobb åt afghanska kvinnor

Den 16-åriga afghanska flickan Frozan kontrollerar sin biodling.
Den 16-åriga afghanska flickan Frozan kontrollerar sin biodling. Foto: Reuters

För tre år sedan tog skolfickan Frozan ett lån och köpte två bikupor. Nu har hon byggt upp ett eget företag och säljer honung i Afghanistan. Ett land där få kvinnor tillåts att arbeta.

– Jag bor i en traditionell by där kvinnor inte får arbeta utanför hemmet. Men när jag började med biodling och berättade för byborna hur lätt det var att sköta fick jag fortsätta, säger Frozan till nyhetsbyrån Reuters korrespondent som besöker den unga entreprenören i hennes hem i Marmuldistriktet i provinsen Balkh i nordvästra Afghanistan.

Frozan, som i dag är 16 år, fick möjlighet för tre år sedan att låna en mindre summa pengar och lära sig om biodling via frivilligorganisationen Hand in Hand som motverkar fattigdom. Det visade sig vara en väldigt bra investering. De två bikupornas första skörd gav 16 kilo honung och inbringade så mycket pengar att Frozan både kunde betala tillbaka lånet och få en del över.

Marknaden för hennes produkt är dessutom god. I Afghanistan anses honung vara ett traditionellt botemedel mot det mesta, skriver Reuters. Landets honungsproduktion har ökat de senaste åren och uppgick år 2015 till 2.000 ton. 

Även om människorna har fått det bättre i det krigshärjade Afghanistan går utvecklingen långsamt och landet rankas som Asiens fattigaste. Situationen för kvinnor och flickor har också i någon grad förbättrats, men det är långt kvar till ett jämställt deltagande i livet utanför hemmet.

Utbildning är ett annat område där Afghanistan släpar efter, värst är det för flickor på landsbygden.

Enligt en rapport av Human Rights Watch är 85 procent av de 3,5 miljoner barnen som inte går i skolan flickor. Endast 37 procent av tonårstjejer kan läsa jämfört med 66 procent av tonårspojkar. 

För Frozan har biodlingen gjort det möjligt för henne och hennes tre syskon att gå kvar i skolan. Nu går hon sista terminen men vill fortsätta att studera ekonomi och samtidigt utveckla sin affärsverksamhet. 

16-åringen har nu tolv bikupor och förra året samlade hennes bin in nektar från gårdens blommor till 110 kilo honung. Det inbringade 100.000 afghanska dollar (cirka 12.160 kronor) i ett land där BNP per capita bara är cirka 5.000 kronor, skriver Reuters.

Frozan säger till Reuters att se efter tiotusentals bin lätt kan göras mellan studier, hushållssysslor och att hjälpa hennes pappa Ismael som är jordbrukare liksom en majoritet av den afghanska befolkningen.

Fadern är en stor supporter av sin dotter och bidrar till verksamheten genom att regelbundet åka de fem milen till provinshuvudstaden Mazar-e-Sharif för att sälja honungen.

– Det har varit min dröm att få en dotter som kan hitta ett jobb och skapa sig en egen framtid, säger han till Reuters.

Afghanistan

Afghanistan har mellan 26 och 33 miljoner invånare. 45 procent av befolkningen beräknas vara under 15 år. Medellivslängden är 60 år.

Omkring 70 procent lever på landsbygden och cirka en tredjedel av befolkningen har jordbruk som sin huvudsakliga inkomstkälla.

Enligt Världsbanken lever en tredjedel av befolkningen på en inkomst under 100 dollar i månaden (cirka 840 kronor).

Läskunnigheten för hela befolkningen är 34 procent, enligt FN:s beräkningar. 

 

Källa: Svenska Afghanistankommittén.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.