Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-12-15 07:36

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/biskopen-gav-papperslos-arbete-beredd-ga-i-fangelse/

Världen

Biskopen gav papperslös arbete – beredd gå i fängelse

Bild 1 av 2 Gunnar Stålsett säger att hans kristna samvete gjorde det omöjligt för honom att inte stödja kvinnan i hennes svåra situation. Nu hotas han av fängelse.
Foto: Berit Roald/NTB
Bild 2 av 2 Stålsett har under decennier varit en profilerad kyrkoman i Norge, ofta med i offentliga sammanhang – som här när han i juni 2017 tillsammans med kung Harald deltog i ett klimatmöte i Oslo.
Foto: Lise Åserud/NTB

Norska åklagarmyndigheten vill se tidigare biskopen Gunnar Stålsett bakom lås och bom. Den 84-årige själasörjaren har erkänt att han gett en asylsökande kvinna utan uppehållstillstånd arbete. Stålsett säger att han ”inte ångar någonting” av det han anklagas för.

Åklagare Andreas Meeg-Bentzen har i dagarna slutfört förundersökningen och kommer att kräva att exbiskopen döms till fängelse i 45 dagar, utan möjlighet till villkorlig dom, för att olagligt ha använt sig av utländsk arbetskraft som saknat arbetstillstånd. Vid fällande dom kan brottet enligt utlänningslagen ge böter eller fängelse i upp till två år.

– Jag noterar vad jag anklagas för. Under förhör har jag erkänt omständigheterna i fallet och är redo att ta det straff som kan följa. Jag ser framför mig en situation där jag måste avtjäna tid i fängelse. Jag ångrar ingenting, på inget som helst sätt, säger 84-åringen till norska tv-kanalen TV 2.

Det var i slutet av augusti som Gunnar Stålsett – profilerad i Norge som en präst som välkomnar homosexuella i kyrkogemenskapen och uttrycker solidaritet med samhällets utsatta – i en intervju med kristna dagstidningen Vårt Land berättar att han i hemlighet och under lång tid låtit en kvinna utan uppehållstillstånd städa i hans hem och avlönat henne för detta.

Biskop Stålsett talar framför Stortinget under ett opinionsmöte i januari 2013 till stöd för barn till asylsökande. Foto: Anette Karlsen/NTB

Avslöjandet fick åklagarmyndigheten att inleda sin förundersökning i fallet, gällande tiden från 2008 och fram till i dag. Den pensionerade Oslobiskopen har förhörts vid ett tillfälle.

Stålsett deklarerar i intervjun att det som inleddes 2005 de facto var en deltidsanställning av kvinnan, då hon fortfarande var registrerad som skattebetalare – en status hon miste i och med en lagändring 2011 och då blev papperslös. Samtidigt tvingades kvinnan då lämna ett fast jobb hon hade.

Kvinnan är i dag 55 år. Hon har fått nej på sin asylansökan. Enligt norska myndigheter kan kvinnan inte utvisas – oklart varför.

Hon har vistats i Norge under de senaste 19 åren.

Huruvida exbiskopen alltjämt har henne i sin tjänst vill han inte kommentera. Åklagare Meeg-Bentzen avböjer även han att svara på den frågan, rapporterar TV 2.

Biskopen i predikstolen i Domkirken i Oslo när norska kronprinsparet den 25 augusti 2011 firade tioårig bröllopsdag. Foto: Lise Åserud/NTB

För Stålsett handlar detta om hans samvete – han säger att han inte på något sätt kunde komma förbi den moraliska plikt han kände att stötta kvinnan i den svåra situation hon hamnat i.

– Detta är för mig en värderingsfråga. I den ligger även en utmaning för myndigheterna, säger han, med hänvisning till en skrivning i den plattform som statsminister Erna Solberg, Høyre (motsvarande Moderaterna), bygger sin borgerliga koalitions regeringsinnehav på.

– Jag hoppas att politikerna tar detta på allvar. Dagens situation är ovärdig en rättsstat, som borde bygga på kristna och humanistiska principer.

Då Gunnar Stålsett har erkänt sig skyldig innebär det att rättegången förenklas och att han tillerkänns viss straffrabatt. Detta säger sig åklagare Meeg-Bentzen ha vägt in sin begäran om fängelsestraff utan möjlighet till villkorlig dom.

Det saknas uppgift om när fallet kommer upp i domstol.