Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-03-25 23:32

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/bjorn-af-kleen-de-undergraver-trumps-alarmistiska-retorik/

Världen

Björn af Kleen: De undergräver Trumps alarmistiska retorik

Donald Trump. Foto: IBL

USA:s senat har röstat för att häva det nationella nödläget i USA – något som Donald Trump tänker lägga sitt veto mot. DN:s Björn af Kleen svarar på tre frågor.

Rätta artikel

Hur kommer det sig att senaten gick emot presidenten?

Att senaten – som styrs av en republikansk majoritet – röstar emot sin egen presidents utlysta nödläge är förstås en nesa för Trump. Men motgången är inte helt oväntad. Det republikanska ledarskiktet i kongressen var aldrig någon varm anhängare av Trumps nödläge, där 3,6 miljarder dollar skulle flyttas från militärens budget till murbygget.

Mitch McConnell, som leder partiet i senaten, uttalade sig länge emot förslaget och har ställt sig förstående till senatorer som planerade att rösta emot presidenten. 

En förklaring till delar av partiets rätt ovanliga självständighet gentemot presidenten handlar om långsiktighet. Yrkespolitiker måste ha en något mer långsiktig inställning till politiken än Trump, som alltid agerar i ett nu. Trump vill kunna visa upp en mur inför valet 2020, helt oavsett om denna mur på sikt skulle stoppa inflödet av narkotika eller gängkriminalitet. 

Republikaner som vill sitta längre än fyra år i maktställning måste trots allt förhålla sig till de långsiktiga resultaten av de reformer man röstar igenom. Politiker i både partier inser också riskerna med att använda nödläget för att driva igenom politiska käpphästar. Om en republikansk president tillåts göra det nu skulle en demokratisk dito kunna svara med samma mynt om ett par år. 

Vad innebär detta för Trump?

Att han gjort vad allt vad han förmått inom demokratins gräns för att inleda murbygget. Han stängde ned stora delar av statsapparaten under sex veckor och när det inte gjorde demokraterna mer förhandlingsbenägna utlyste han nödläge – även om han i själva talet som skulle motivera nödläget samtidigt erkände att det egentligen inte var nödvändigt. Trump vill få en mur på plats så snabbt som möjligt av politiska skäl snarare än av rena säkerhetsskäl. Det råkade han själva yppa i själva talet.

Men de republikanska dissidenterna röstar inte bara emot Trumps dröm om en mur, de undergräver också samtidigt den alarmistiska retorik som presidenten använder för att beskriva läget vid södra gränsen i allmänhet. Trump sade att röstningen inte bara handlar om få en mur på plats utan om att få bukt med kriminalitet över huvudtaget. Givetvis vill alla etablerade politiker minska kriminaliteten. Men inte ens alla republikaner var uppenbarligen övertygade om att muren skulle ha den effekten.

Utfallet på onsdagseftermiddagen visar att Trump inte är allsmäktig, utan att partiet trots allt har ett stort ansvar, som det ibland är beredd att ta. Det är inte säkert att detta kommer minska presidentens popularitet bland kärnväljarna. Trump, som sagt att han tänker lägga sitt veto mot beslutet, kan visa att han gör allt han förmår. Men självsvåldigheten ger inte alltid utdelning.