Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-22 15:30

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/bjorn-af-kleen-demokratiska-attacker-mot-sanders-infor-tisdagens-val/

Världen

Björn af Kleen: Vänsterfalangens framgångar oroar Demokraternas gamla hjärntrust

Alexandria Ocasio-Cortez tillsammans med Bernie Sanders i New Hampshire inför tisdagens val.
Alexandria Ocasio-Cortez tillsammans med Bernie Sanders i New Hampshire inför tisdagens val. Foto: Joseph Prezioso/AFP

Demokraterna måste sluta bete sig som en vänsterideologisk sekt. Det säger den kände politiske strategen James Carville i en serie attacker på Bernie Sanders inför dagens primärval i New Hampshire. 

Presidentvalet i USA 2020

Varningar från garvade demokratiska partistrateger står som spön i backen när delstaten New Hampshire går till primärval i dag. Den ”demokratiska socialisten” Bernie Sanders toppar mätningarna tillsammans med Pete Buttigieg, vilket oroar delar av partiets gamla hjärntrust. 

En av de mest alarmistiska rösterna tillhör James Carville, arkitekten bakom Bill Clintons seger över George Bush i presidentvalet 1992. I debattartiklar och intervjuer säger Carville, som själv kampanjar för den demokratiske senatorn och kandidaten i primärvalet Michael Bennet, att Bernie Sanders inte är någon Demokrat. 

”Han har aldrig varit Demokrat. Han är en ideolog”, sade James Carville.

Carville utesluter inte att Sanders – som blev medlem av partiet först i november 2015 – visserligen skulle kunna vinna presidentvalet. Men Carville tror det blir omöjligt för Demokraterna att ta tillbaka senaten om Sanders representerar partiet. Att kontrollera senaten, som i dag styrs av Republikanerna, är avgörande om man vill få igenom sin politik i Washington.  

Carville anser att Demokraterna måste ta starkare intryck av mellanårsvalet 2018, då partiet tog kontroll över representanthuset, den andra kammaren i kongressen i Washington. Enligt Carville vann demokratiska kandidater dessa val genom att tala om problem som ligger nära vanliga amerikaner, ”riktiga frågor för riktiga människor”. 

Skärpta vapenlagar, sänkta kostnader för receptbelagda läkemedel, ökad tillgänglighet på bredband. Sådana frågor bör Demokraterna gå till val på, föreslår Carville. Kandidaterna måste, säger han, sluta prata om sjukförsäkringar för papperslösa invandrare, rösträtt för människor i fängelse, gratis universitetsutbildning. Man kan omöjligen bygga en bred koalition av väljare genom fokus på sådant, säger han. 

”Så vi har ett val att göra”, skriver Carville i Financial Times. ”Vill vi vara en ideologisk kult som alienerar stora delar av Amerika? Eller söker det Demokratiska partiet en majoritet som kan dominera?”

Någon invänder kanske att Pete Buttigieg, den 38-årige tidigare borgmästaren från South Bend i Indiana, är det slags mittenpolitiker med erfarenhet av vardaglig politik som Carville tycks efterlysa. Men Buttigieg har inte tillräckligt med stöd av afroamerikanska väljare för att forma en koalition som kan vinna över Trump, säger Carville.   

Det är osannolikt att invändningar från strateger i Clintonvärlden kommer ha någon som helst påverkan på Sanders väljare, som snarast stärks i sin övertygelse av det slags attacker. Men en vinst i New Hampshire lär stimulera en debatt om vad som är realistiskt och vad som är visionärt i Sanders program.  

Tidskriften New Yorker återgav häromdagen en kalkyl från nationalekonomen Larry Summers, tidigare demokratisk finansminister och rektor för Harvarduniversitet. 

Enligt Summers skulle Sanders politiska program kosta staten 60 biljoner dollar, omkring 20 procent av USA:s nuvarande BNP. Det är tio gånger så mycket som Joe Bidens föreslagna politik och dubbelt så mycket som Elizabeth Warrens, den kandidat som ligger närmast Sanders ideologiskt. Sanders program uppskattas tre gånger så kostsamt som the New Deal, 1930-talets stora välfärdsprojekt. 

Även Sanders tidiga utrikespolitiska ställningstaganden är föremål för häftig debatt. I veckan skrev Gabriel Schoenfeld, tidigare rådgivare till Mitt Romney, att Sanders ideologiska historia undergräver kritiken mot Trump och hans fjäsk för Putin. Schoenfeld påminner om Sanders tio dagar långa bröllopsresa till Sovjetunionen 1988 och hans slutsats vid hemkomsten att landet gör vissa saker bättre än USA. ”Vad än opinionsmätningarna säger nu så kommer Donald Trump att äta Crazy Bernie till frukost”, spår Schoenfeld.

Läs också: 

Opinionsläget ger medvind för Bernie Sanders i New Hampshire

Oberoende väljare i New Hampshire kan gynna Sanders och Buttigieg

Martin Gelin: Buttigieg i skottgluggen inför primärvalet i New Hampshire

Martin Liby Troein: Varken en populist eller miljardär är rätt svar