Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-21 14:22

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/bjorn-af-kleen-det-nya-bevismaterialet-forstarker-demokraternas-atalspunkter-och-allvaret-i-rattegangen/

Världen

Björn af Kleen: Nya bevis förstärker åtalspunkterna och allvaret i rättegången

Talmannen Nancy Pelosi utsåg på onsdagen de ledamöter som ska leda riksrättsprocessen mot Trump. Den som ska leda gruppen är Adam Schiff (till vänster) och Jerry Nadler (till höger) är en av de övriga sex ledamöter som ska delta. Foto: Chip Somodevilla/AFP

På onsdagen överlämnades representanthusets åtalspunkter till senaten. Björn af Kleen svarar på tre frågor om vad som väntar. 

Vad händer nu? 

En rättegång inleds sannolikt på tisdag i senaten, där det ska avgöras huruvida Donald Trump tvingas bort från Vita huset. De 100 senatorerna fungerar som jury. John Roberts, chefsdomare i högsta domstolen, leder formellt rättegången. 

Hur kommer rättegången att gå till?

En avgörande fråga som fortfarande hänger i luften är huruvida Republikanerna, som har majoritet i senaten, tänker tillåta nya vittnen – som Trumps tidigare säkerhetsrådgivare John Bolton. Det vill Demokraterna. Det återstår att se om den demokratiska minoriteten i senaten förmår övertyga fyra republikanska senatorer om vikten av att höra nya vittnen. 

Det är inte omöjligt, men om det blir så tänker Republikanerna förmodligen kalla sina egna vittnen, som Joe Biden och hans son Hunter och kanske den anonyma visselblåsare som utlöste hela Ukrainaaffären. Demokraterna har hittills försökt skydda sin ledande presidentkandidat Joe Biden från Trumps anklagelser och konspirationsteorier. 

Vittnesfrågan avgörs sannolikt genom en omröstning efter rättegångens inledande dagar, då själva åtalspunkterna har presenteras. 

Varför har representanthuset dröjt med att överlämna åtalspunkterna till senaten?

Därför att Nancy Pelosi, den demokratiska talmannen i representanthuset, ville försäkra sig om att rättegången kommer att hållas på ett rättvist sätt. I ett avseende har Pelosi misslyckats – det är fortfarande oklart hur republikanerna kommer att lägga upp rättegången. 

Samtidigt har fördröjningen inneburit att nya uppgifter hunnit omskrivas i medierna. I tisdags kväll presenterade Demokraterna i representanthuset anteckningar och textmeddelanden från Lev Parnas, en fixare till Trumps personlige advokat Rudy Giuliani. Det nya bevismaterialet förstärker Demokraternas åtalspunkter och allvaret i rättegången. Textmeddelanden i materialet antyder att Giulianis kollegor har haft USA:s tidigare Ukrainaambassadör Marie Yovanovich under övervakning i Kiev, innan Donald Trump gav henne sparken. Om det stämmer blir det nog svårt för moderata republikaner i senaten att rösta mot nya vittnesmål och bevisuppgifter. Det skulle se ut som man skyddade en mafiosokultur i skuggan av Vita huset.  

Läs mer: Nytt bevismaterial visar tydligare Trumps krav på Ukraina